pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kronika

Prijeli so tatu

Piše: R.K.

Čas objave:
17.07.2023 13:15

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med minulim vikendom posredovali v 256 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 810 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 18 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki ta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 63-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, nasilja v družini, groženj, ponarejanja denarja, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požarov, iskanja pogrešane osebe in nedovoljenih prehodov državne meje.

Na področju prometne varnosti so policisti utrujenega voznika cisterne izločili iz prometa. Minuli petek okoli 14. ure so policisti PPP Novo mesto prejeli obvestilo, da naj bi iz smeri Ljubljane proti Novem mestu voznik tovornega vozila - cisterne hrvaških registrskih oznak vijugal po cesti in ogrožal ostale udeležence v prometu. Takoj so se odzvali, kršitelja izsledili in ustavili. Med postopkom so ugotovili, da je voznik prekoračil dovoljeni čas vožnje, saj ni upošteval predpisanih odmorov in počitkov, na vozilu pa so bile nameščene neustrezne pnevmatike. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, mu odvzeli dokumente in zaradi kršitev izrekli globo v višini 1.380 evrov. Zaradi kršitev bodo izrekli globo v višini 4.660 tudi odgovorni osebi pravne osebe.

Voznike tovornih vozil in avtobusov opozarjamo, naj dosledno upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi lastne varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu. Utrujenost voznika je pomemben dejavnik tveganja prometnih nesreč, zato je pomembno, da vozniki vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju. Ob prvih znakih utrujenosti naj varno ustavijo vozilo, se spočijejo in šele nato nadaljujejo z vožnjo. Dosledno naj upoštevajo omejitve hitrosti in cestno prometna pravila, predvsem ustrezno varnostno razdaljo. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona in drugih naprav, ki lahko vplivajo na zbranost voznika.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola. Policisti PP Novo mesto so bili 14. 7. nekaj po 18. uri obveščeni o prometni nesreči v Stopičah. Opravili so ogled in ugotovili, da je 33-letni voznik pri vožnji po klancu navzdol izgubil oblast nad vozilom, zapeljal levo in trčil v avtomobil 29-letnega voznika. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod
vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,94 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Odvzela prednost kolesarju. Nekaj po 18. uri se je zgodila prometna nesreča z udeležbo kolesarja in voznice osebnega avtomobila v Črnomlju. Policisti so ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 71-letna voznica, ki je v križišču odvzela prednost 52-letnemu kolesarju, ki je vozil po prednostni cesti. Kolesar je po trčenju padel in se lažje poškodoval, oskrbeli so ga v novomeški
bolnišnici. Policisti bodo povzročiteljici nesreče zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Padec kolesarke. Minulo soboto popoldne so policisti bili obveščeni o padcu kolesarke na območju Kostanjevice na Krki. Policisti PP Krško so ugotovili, da je mladoletna kolesarka peljala po klancu navzdol, zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad kolesom, zapeljala s ceste in trčila v prometni znak. Poškodovano mladoletnico so reševalci oskrbeli in odpeljali v brežiški bolnišnico. Okoliščine nesreče policisti še preverjajo.

Kršitelj z 2,6 promili alkohola V noči na 15. 7. so bili policisti PP Krško obveščeni, da naj bi v gostinskem lokalu v Krškem pijan moški motil javni red in mir in se odpeljal z osebnim avtomobilom. Na podlagi opisa so kršitelja izsledili in ustavili. Ugotovili so, da gre za 34-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,24 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Voznik lažje poškodovan. Minulo soboto so policiste iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se ponoči poškodoval v prometnih nesreči. Policisti PP Šentjernej so zbrali obvestila, opravili ogled in ugotovili, da se je nesreča zgodila na gozdni cesti na Gorjancih, kjer je 19-letni voznik osebnega avtomobila, v katerem je bil še 19-letni potnik, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in se prevrnil. Okoliščine policisti še preiskujejo in bodo zoper povzročitelja uvedli prekrškovni postopek.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti PP Novo mesto so v noči na 16. 7. med kontrolo prometa v naselju Prapreška pot zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio. Ugotovili so, da 30-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka je imel 1,16 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Ponoči vozil brez prižganih luči. Med kontrolo prometa v Velikem Mraševem so policisti v noči na 16. 7. opazili voznika osebnega avtomobila znamke Volvo, ki je vozil brez prižganih luči. Zapeljali so za njim in ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali, vendar kršitelj znakov policistov sprva ni upošteval in je nadaljeval z vožnjo. Med postopkom so ugotovili, da gre za 28-letnega
kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Avtomobil so mu zasegli in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.


Kršitelj pod vplivom alkohola. Novomeški policisti so bili v noči na 16. 7. obveščeni, da naj bi se na prireditvi v kraju Križe pretepali trije kršitelji in odpeljali s kraja. Na podlagi opisa so 34-letnega kršitelja izsledili in ustavili. Kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,62 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Okoliščine pretepa še preiskujejo, o vožnji pod vplivom alkohola pa bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Brežiški policisti ustavili več kršiteljev, ki so vozili pod vplivom alkohola. Policisti PP Brežice so med kontrolo prometa ustavili več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Kršitelj, ki so ga ustavili v Brežicah, je imel v litru izdihanega zraka 0,63 miligramov alkohola. V Slovenski vasi so vozniku izmerili 0,47 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka in v Čatežu ob Savi ustavili voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,40 miligramov alkohola. Vsem so odvzeli vozniška dovoljenja, prepovedali
nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnimi predlogi seznanili sodišče.

Na področju kriminalitete so prijeli tatu. Brežiške policiste je 14. 7. nekaj po 15. uri oškodovanec obvestil, da je v Čatežu ob Savi opazil moškega, ki je najverjetneje iz počitniške hiše odtujil predmete in pobegnil. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa pri
Malencah izsledili in prijeli 28-letnega tatu. Ugotovili so, da je vrata počitniške hiše odklenil s ključem, ki ga je našel v bližini. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar, več ročnih ur, mobilni telefon, sončna očala in osebne predmete oškodovanca v vrednosti okoli 1.500 evrov. Ukradene predmete so mu zasegli in vrnili oškodovancu. Odvzeli so mu prostost, ga pridržali in s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja tatvine privedli k preiskovalnemu sodniku.

Vlomi in tatvine. Na območju Čateža ob Savi je v noči na 15. 7. nekdo vlomil v gostinski lokal in odtujil prenosno blagajno z menjalnim denarjem. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.250 evrov škode.

V naselju Veliki Kamen je med 13. 7. in 15. 7. neznanec vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Z dvorišča stanovanjske bloka v Dolenjskih Toplicah je med 12. 7. in 15. 7. neznanec odtujil gorsko kolo znamke Hai bike. Lastnika je oškodoval za 500 evrov.

Na področju javnega reda in miru so pridržali kršitelja. Policisti PP Metlika so 14. 7. popoldne zaradi kršitve javnega reda in miru
posredovali v gostinskem lokalu v Metliki. Ugotovili so, da se je kršitelj vedel na predrzen in nesramen način, enega izmed gostov je žalil in ga spodbujal k pretepu. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.

Na področju mejnih zadev in tujcev so prijeli sprovajalca in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. Policisti so med opravljanjem nalog na območju Obrežja 15. 7. okoli 9.30 kontrolirali voznika osebnega avtomobila znamke Audi švicarskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 37-letni državljan Turčije v vozilu prevaža pet državljanov Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Vozniku so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski
postopki z državljani Turčije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje. Policisti so med 14. 7. in 17. 7. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Loče, Čatež ob Savi, Jesenice na Dolenjskem, Prilipe, Mokrice, Jereslavec, Velika Dolina) izsledili in prijeli 193 državljanov Afganistana, 163 državljanov Maroka, 61 državljanov Bangladeša, 51 državljanov Pakistana, 33 državljanov Nepala, 24 državljanov Rusije, 14
državljanov Šrilanke, 12 državljanov Indije, 11 državljanov Sirije, deset državljanov Iraka, sedem državljanov Kube, pet državljanov Turčije, pet državljanov Sudana, tri državljane Kameruna, tri državljane Konga, državljana Palestine, državljana Egipta in državljana Libije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.