franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Ljubljana

Prodajalcu smrtonosne pištole prepolovili kazen

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
04.03.2016 11:14

Ljubljansko okrožno sodišče je na ponovljenem sojenju Francu Novaku izreklo kazen štirih let zapora zaradi pomoči pri uboju, in ne več osem let in pet mesecev, poročajo današnji časniki.

Sodišče je ocenilo, da Novak med prodajo pištole Janeza Žnidarja, ki je ubil nesojeno ljubezen Marjeto Bervar, ni podučil, kako mora moriti, zato je kazen znižalo.

Ljubljanski okrožni sodnik Martin Jančar je 12. marca lani Žnidarju, obtoženemu, da je maja 2014 v stanju neprištevnosti vzel življenje materi treh otrok Marjeti Bervar, izrekel varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Novaku, ki je Žnidarju prodal morilsko orožje, pa je prisodil osem let in pet mesecev zapora.

Novaku so na sled prišli med preiskavo umora Bervarjeve, ki je konec maja predlanskim v prostorih družinskega podjetja pri Domžalah obležala pod streli Janeza Žnidarja. Preiskovalci so namreč ugotovili, da je smrtonosno orožje in naboje morilcu priskrbel ter prodal Novak. Po poročanju časnikov je preiskava pokazala, da naj bi Žnidarju dal tudi podrobne nasvete, da bo smrt neizogibna. Žnidar se je na zatožni klopi znašel zaradi uboja v stanju neprištevnosti, Novak pa zaradi pomoči pri uboju.

Višje sodišče je del sodbe, ki se nanaša na Žnidarja, potrdilo, ker pa obramba ni dobila priložnosti, da bi morilca zaslišala, kar je bila bistvena kršitev kazenskega postopka, so višji sodniki sodbo za Novaka razveljavili. Poleg tega so prvostopenjskemu sodišču naložili razjasnitev dvoma o morilskem orožju, ki ga sicer niso nikoli odkrili.

Sodba še ni pravnomočna. Po navedbah Dnevnika je pričakovati, da se bosta tako tožilstvo kot obramba nanjo ponovno pritožila.