stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Ljubljana

Protipravno do 5,5 mio. evrov

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
16.10.2012 12:15

Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper 35-letnega direktorja večjega števila povezanih gospodarskih družb zaradi davčne zatajitve in pranja denarja. Z dejanji je pridobil za okoli 5,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Kriminalisti so zaradi 20 kaznivih dejanj davčne zatajitve, 19 kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje poslovnih listin in 13 kaznivih dejanj pranja denarja ovadili 35-letnega direktorja večjega števila povezanih podjetij. Osumljeni je s prikazovanjem poslov med povezanimi gospodarskimi družbami v obračunih DDV, od leta 2008 dalje, od davčne uprave zahteval vračilo DDV v izjemno visokih zneskih. Z dejanji je pridobil za okoli 5,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Proračun oškodovan za več kot pet milijonov evrov

Tako je s 16 kaznivimi dejanji povzročil za prek pet milijonov evrov škode državnemu proračunu. Kljub temu, da je davčni organ zaznal nepravilnosti, je "poslovanje" prenesel na drugo družbo in nadaljeval z vlaganjem zahtevkov v imenu drugih družb in tako želel pridobiti še za več kot 30 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Davčni urad Ljubljana in Posebni davčni urad sta vračila davka zavrnila; samo v enem primeru je zahtevek za vračilo DDV presegel 18 milijonov evrov, ki je bil s strani ljubljanskega davčnega urada pravočasno zavrnjen.

Pomagača dvigovala denar z računov slamnatih podjetij


Specializirana preiskovalna skupina nadaljuje z zahtevno in obširno preiskavo gospodarskih kaznivih dejanj, za katere obstaja sum, da jih je osumljeni 35-letnik izvršil še pri poslovanju s štirimi povezanimi gospodarskimi družbami. Podana je bila tudi pobuda tožilstvu za podajo zahtevka za začasno zavarovanje premoženjske koristi. Prav tako so kriminalisti zaradi sodelovanja pri kaznivih dejanjih podali kazensko ovadbo zoper dva 28-letnika, za katera so ugotovili, da sta osumljenemu 35-letnemu direktorju pomagala pri izvrševanju kaznivih dejanj pranja denarja, saj sta dala na razpolago transakcijske račune slamnatih družb in denar v obliki gotovine dvigovala iz računov tako v Sloveniji kot Avstriji.

Preiskava trajala leto in pol

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je v kazenskem zakoniku predpisana kazen zapora od enega do osem let, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin kazen zapora do dveh let in za kaznivo dejanje pranje denarja kazen zapora do osem let in denarna kazen. Preiskava je trajala leto in pol, podali pa so kazensko ovadbo zoper omenjene tri fizične osebe in dve pravni osebi zaradi utemeljenega suma storitve večjega številka gospodarskih kaznivih dejanj in pranja denarja z mednarodno razsežnostjo.