1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kronika

Skoraj tretjina voznikov pod vplivom alkohola

Piše: R.K.

Čas objave:
18.01.2024 11:22

Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so minulo soboto na območju Bele krajine preverjali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu. Med nadzorom so ustavili in kontrolirali 37 voznikov motornih vozil.

Odredili so jim preizkuse alkoholiziranosti in kar pri desetih voznikih je bilo ugotovljeno, da vozijo pod vplivom alkohola. Najvišja stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,09 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka (2,6 g/kg). Kršiteljem so odzveli vozniška dovoljenja, zaradi vožnje pod vplivom alkohola na pristojno sodišče naslovili obdolžilni predlog oziroma jim zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

V letu 2023 so alkoholizirani vozniki na območju PU Novo mesto povzročili 116 prometnih nesreč, v kateri sta dve osebi umrli, 12 jih je utrpelo hude telesne poškodbe, 46 pa je bilo lažje poškodovanih. Najpogostejši vzroki nesreč, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, so bili neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. Policisti bomo tudi v prihodnjih dneh nadaljevali s preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov. Vse udeležence v prometu policisti opozarjajo naj ravnajo odgovorno in pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog ne sedejo za volan. Že pri koncentraciji 0,5 promila se namreč verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat.