franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika

Spet nesreče zaradi alkohola, delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč narašča

Piše: R.K.

Čas objave:
30.12.2021 10:19

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 56 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 184 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Posredovali so zaradi 16-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, poskusa goljufije, ponarejanja listin in tatvin.

Povzročitelj nesreče z dvema promiloma alkohola
Nekaj pred 18. uro so bili obveščeni o prometni nesreči v Krškem, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila trčil v objekt ob stanovanjski hiši. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 49-letni voznik zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste po travnati površini in trčil v objekt. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,95 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Z 1,5 promili trčil v prometni znak in odpeljal s kraja nesreče
O prometni nesreči na Šmihelski cesti v Novem mestu so bili novomeški policisti obveščeni okoli 18. ure. Voznik osebnega avtomobila naj bi trčil v prometni znak in odpeljal s kraja nesreče. Na podlagi zbranih obvestil so pobeglega voznika izsledili. Opravili so ogled in ugotovili, da je 59-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na otok za umirjanje prometa in trčil v prometno signalizacijo. V litru izdihanega zraka je imel 0,73 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog.

Tudi povzročiteljica nesreče v Brestanici pod vplivom alkohola
Policisti PP Krško so bili okoli 20. ure obveščeni o nevarni vožnji voznice osebnega avtomobila, ki naj bi z vozilom vijugala po vozišču, potem pa povzročila prometno nesrečo in nadaljevala z vožnjo. Na podlagi opisa vozila so jo izsledili in ustavili. Opravili so ogled in ugotovili, da je 48-letna kršiteljica v Brestanici v krožnem križišču izgubila oblast nad
vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drog javne razsvetljave. Povzročiteljica, ki se v nesreči ni poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,42 miligramov alkohola (0,9 g/kg). Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitve izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja


Policisti PP Trebnje so okoli 14. ure med kontrolo prometa v Šentrupertu ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 46-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,77 miligramov alkohola. Neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic, so zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vozniki pod vplivom alkohola so letos na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili že 149 prometnih nesreč, kar je 19 odstotkov več kot lani. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 14 jih je utrpelo hude poškodbe, še 60 je bilo lažje poškodovanih.

Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

Predvsem skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10 odstotki, v zadnjih dveh letih ponovno narašča in letos znaša že 12,4 odstotkov. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let (41) in med 25 in 34 let (34). Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini
povzročiteljev med 45 in 54 let in sicer 1,73 g/kg.

Vse voznike policisti ponovno pozivajo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. V tem obdobju opozarjajo tudi na upoštevanje vseh drugih cestno prometnih predpisov, predvsem na prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti. V prometu ravnajte odgovorno! V zimskih razmerah se na cesto odpravite le s predpisano zimsko opremo, zmanjšajte hitrost vožnje, predvsem pa bodite strpni do drugih udeležencev. Na odgovorno ravnanje opozarjajo tudi pešce, saj tudi pri njih alkohol predstavlja dejavnik tveganja. Poskrbijo naj za vidnost, nosijo odsevna telesa in svetlejša oblačila.

Policisti bodo v okviru prizadevanj za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu tudi v naslednjih dneh bolj pogosto preverjali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Tudi v prometu velja - bodimo odgovorni do sebe in drugih. Z uživanjem alkohola ali drog bistveno povečamo tveganje za prometno nesrečo in s tem v teh težkih časih še dodatno obremenjujemo naše zdravstvene delavce.