pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Kronika Istanbul

Število žrtev v Turčiji narašča iz ure v uro

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
16.07.2016 07:20

V poskusu vojaškega udara v Turčiji prijeli 2839 vojakov zaradi suma vpletenosti; ubitih 161 ljudi, 1440 ranjenih.

Parlament je bil ponoči tarča letalskih napadov. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je stavba močno poškodovana, podrti so celi zidovi.

Pučisti so namreč pridobili nadzor nad nekaj helikopterji in reaktivnimi lovci, vladi zvesto letalo pa je en helikopter s pučisti sestrelilo.

Po poročanju turške državne tiskovne agencije Anadolu se je na generalštabu vojske v Ankari predalo okoli 200 vojakov, kjer je skupina pučistov ponoči skušala prevzeti oblast. Pred tem so odložili orožje. Generalštab sedaj varujejo posebne enote, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Anadolu je tudi poročala, da so pet generalov in 29 polkovnikov odstavili po nalogu notranjega ministra Efkana Ale. Yildirim je po poročanju dpa dejal, da je bil eden od generalov, ki so izvedli udar, ponoči ubit. Po navedbah AFP so ubili skupno 104 pučistov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je poskus državnega udara označil za izdajo in obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno.


Jutranje letalo iz Istanbula odpovedano
Zaradi zaprtja istanbulskega letališča zjutraj na letališče Jožeta Pučnika na Brniku ni prispelo letalo turške letalske družbe Turkish Airlines. Odpovedan je tudi let istega letalskega prevoznika v Istanbul, predviden za ob 9.10. Čarterski poleti potekajo po načrtu.

Letalo iz Turčije so na ljubljanskem letališču pričakovali ob 8.15. Vendar so istanbulsko letališče Atatürk v petek zvečer zaprli, potem ko so turški vojaki v poskusu vojaškega udara zasedli tamkajšnji kontrolni stolp. Tja je prispelo le letalo s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, za ostala letala pa so letališče zaprli.

Danes zjutraj je promet na največjem turškem letališču spet stekel normalno. Na Aerodromu Ljubljana tako pričakujejo, da bo večerni let proti Istanbulu, napovedan za ob 20.05, izveden po voznem redu.

Nemoteno pa se odvija čarterski letalski promet s Turčijo. Tako na Brniku ob 12.05 pričakujejo letalo z dopustniki iz Antalye, ki se bo z novimi potniki tja vrnilo ob 13.05.

Erjavec: Poskus vojaškega udara v Turčiji je resna varnostna grožnja

Slovenija po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca najostreje obsoja poskus vojaškega udara v Turčiji. "To je resna varnostna grožnja glede na to, da je Turčija regijska velesila," je dejal Erjavec, ki sicer sam odsvetuje trenutno potovanje v Turčijo. V Antaliyi dopustuje nekaj sto Slovencev, ki so v glavnem na varnem, je dodal.

"Stališče Slovenije je, da je treba upoštevati demokratične institucije, kot so predsednik države, vlada in parlament," je dejal. Glede na to, da je Turčija regijska velesila in ima v okviru zveze Nato drugo najmočnejšo armado, je poskus vojaškega udara po Erjavčevem mnenju resna varnostna grožnja.

Poleg tega je Turčija še posebej občutljiva tudi zaradi migracijske krize, kot je bil dogovor med EU in Turčijo, ki je očitno zaenkrat uspešen, ker se je migracijski val na zahodni balkanski poti ustavil.

"S tega vidika je pač Turčija zelo pomemben partner v mednarodni skupnosti in je turška politična stabilnost ključna za varnost v regiji. Turčija je velik nasprotnik skrajne skupine Islamska država (IS) in tudi režima sirskega diktatorja Bašarja al Asada," poudarja Erjavec.

Po besedah Erjavca je šlo za poskus vojaškega udara, ki ga je pripravil del vojske. Po zadnjih podatkih naj bi sodelovali zlasti polkovniki in podpolkovniki, je pa v ozadju tudi pridržanih pet generalov, tudi načelnik generalštaba turške armade je bil zamenjan.

Glede Slovencev v Turčiji je povedal, da jih največ dopustuje v Antaliyi, kjer pa niso čutili vojaškega udara. "Ocena je, da tam dopustuje nekaj sto Slovencev in so v glavnem vsi na varnem," je dejal.

Glede na to, da organizacija potovanj poteka prek turističnih agencij, je zunanje ministrstvo po besedah Erjavca izdalo priporočilo, da naj ljudje upoštevajo vsa navodila agencij in državnih turških organov. Sicer ne potujejo preko Istanbula, ampak prek direktnih čarterskih linij.

Na ministrstvu je tudi dežurna služba, kjer je konzularni oddelek ves čas na razpolago za dajanje informacij, je pojasnil Erjavec in dodal, da situacijo v Turčiji spremljajo in ocenjujejo, da se bo "stanje hitro umirilo".

Erjavec je še dodal, da bo v nedeljo zvečer v Bruslju zasedal svet ministrov EU za zunanje zadeve in obravnaval razmere v Turčiji.

Vsem, ki iščejo podrobnejše informacije ali želijo vzpostaviti stik z znanci, sorodniki ali prijatelji, ki so ta čas v Turčiji, je na voljo dežurna številka veleposlaništva v Ankari 0090 312 405 4985 oz. dežurne službe MZZ v Ljubljani 01 478 2219.