Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Kronika Ljubljana

Štirje ovadeni zaradi "pripravljenosti"

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
04.08.2016 13:01

Na ljubljanski policijski upravi so v teh dneh končali prvi sklop preiskav glede neupravičenih izplačil dodatka za pripravljenost na eni od ljubljanskih fakultet. Zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic so ovadili štiri fizične osebe.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so izhodišče za preiskavo predstavljale ugotovitve Inšpektorata za javni sektor, ki je v letu 2015 opravil nadzor nad različnimi fakultetami v Ljubljani. Policija pa je ugotavljala, ali je bilo pri izplačevanju dodatka izvršeno tudi kakšno uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

V predkazenskem postopku je skladno z usmeritvami Specializiranega državnega tožilstva policija zbrala obvestila od 67 oseb, opravila zaslišanja štirih osumljencev in pridobila obširno dokumentacijo. Ugotovila je, da je bilo na fakulteti od 1. avgusta 2008 do 31. decembra 2015 iz naslova dodatka za stalno pripravljenost zaposlenim neupravičeno izplačano za 858.168,55 evra sredstev.

Kot osnovno ugotovitev izpostavljajo, da je bil dodatek za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim obračunan in izplačan v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na podlagi teh ugotovitev pa po njihovih navedbah obstaja utemeljen sum, da so štiri osebe, ki so odločale ali omogočile izplačilo dodatka, izvršile več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Na ljubljanski policijski upravi ob tem poudarjajo, da se preiskava nadaljuje in bodo tudi v ostalih primerih izplačevanja dodatka za pripravljenost na drugih fakultetah preverili, ali je bilo pri tem izvršeno kaznivo dejanje.

Afera, povezana z dodatki za pripravljenost v javnem sektorju, je izbruhnila konec preteklega leta. Po nekaterih informacijah naj bi bili ovadeni štirje zaposleni na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer so tudi prejeli skupaj največ dodatkov. Po poročanju medijev naj bi bila med ovadenimi tudi takratni dekan fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor ter aktualna dekanja Metka Tekavčič. Oba sta bila tudi prejemnika spornih dodatkov.