stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika

Streljal, zadel policijsko vozilo in se na koncu predal

Piše: R.K.

Čas objave:
07.03.2024 13:47

Policisti so predstavili podrobnosti včerajšnjega incidenta v Brežicah, ko je moški streljal pred lekarno in se nato zaprl v hišo. Policijsko posredovanje se je zaključilo ob 2.30, ko se je moški predal. V incidentu na srečo ni bilo poškodovanih.

France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto je povedal, da so bili včeraj obveščeni, da se v eni izmed lekarn v Brežicah nahaja moški, ki grozi s pištolo. Ob prihodu v lekarno, ko je čakal na zdravilo, so v lekarno prišle tudi druge osebe. Takrat naj bi iz torbice potegnil pištolo in te ljudi nagnal ven. Ko so ljudje odšli iz lekarne ven, je pištolo spravil, se usedel na stol in v miru čakal na izdajo zdravil.

Po odhodu iz lekarne je pred lekarno sprožil več strelov v zrak. Policisti, ki so prišli na kraj, so ugotovili, da pri streljanju ni bil nihče poškodovan. Prav tako so ugotovili, da je moški odšel na kraj bivanja. Na kraj bivanja je bilo napotenih večje število policijskih patrulj Policijske postaje Brežice. Ugotovili so, da se je moški zaprl v hišo in pričel ponovno streljati. Policisti so nemudoma zavarovali bližnjo in širšo okolico, vse v cilju, da zavarujejo varnost bližnjih sosedov in občanov.

Policisti so tudi ugotovili, da je moški v hiši sam. Prav tako so ugotovili, da poseduje več kosov strelnega orožja. Pričeli so ga pozivati, da naj pride iz hiše, da se naj preda oziroma da odloži orožje, vendar se na pozive na pozive ni odzival. Na kraj je bila napotena oziroma aktivirana specialna enota policije in policijski pogajalci. V naslednjih urah so se intenzivno odvijala policijska pogajanja in pozivi k predaji moškega, vendar se moški ni odzival.

V času v času policijskih pogajanj je mož je moški večkrat streljal v smeri policijskih vozil in jih tudi zadel ter poškodoval, pri tem pa policisti niso bili poškodovani. Danes v zgodnjih jutranjih urah so policijski specialci v hišo odvrgli plinska sredstva. Posledično je moški prišel iz hiše in se predal. Odvzeta mu je bila prostost, zoper njega je bilo odrejeno policijsko pridržanje. V času pridržanja je bil odpeljan na pregled v Zdravstveno ustanovo v Brežicah. Po končanem pregledu pa je bil ob asistenci policistov odpeljan v zdravstveno ustanovo v Ljubljano. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto nadaljujejo s kriminalistično preiskavo. Opravili so ogled kraja kaznivega dejanja v lekarni. Prav tako so opravili oglede poškodovanih službenih vozil policije. Na okrožno državno tožilstvo so podali tudi pobudo za izdajo odredbe za izvedbo hišne preiskave.

Trenutno obravnavajo kaznivo dejanje, povzročitev splošne nevarnosti in kaznivo dejanje, povezano z napadom na policiste.

Po končani kriminalistični preiskavi bodo na državno tožilstvo podali kazensko ovadbo. V policiji so ponosni na vse udeležene policiste, ki so včeraj sodelovali pri reševanju krizne situacije, ki se je dogajala v strnjenem naselju in je trajala več kot 12 ur, je povedal France Božičnik. Dodal je, da so s takojšnjim pristopom, strokovnim znanjem, potrpežljivostjo in vsem ostalim uspeli zagotoviti, da ni prišlo do smrtnih žrtev, da ni bil nihče telesno poškodovan, prav tako ni bil poškodovan osumljenec. "Policisti so seveda uporabljali moderno in kakovostno opremo in seveda, to je pogoj, da lahko policisti tudi varno rešujejo take kritične situacije, kot se je včeraj zgodilo v Brežicah," je dodal ter nadaljeval: "V tem primeru bi se tudi rad zahvalil vsem okoliškim prebivalcem za potrpežljivost in za upoštevanje policijskih navodil."

O vzrokih, zakaj je prišlo do streljanja ne France Božičnik povedal, da v tem trenutku še ne morejo povedati več. Na novinarsko vprašanje, ali gre za nekdanjega policista je Božičnik povedal, da gre za osebo, ki je vešča rokovanja z orožjem, zato so bili aktivirani specialna policijska enota in policijski pogajalci.

Hišna preiskava še ni končana, ker trenutno še čakajo odredbo sodišča. Po evidencah, s katerimi razpolagajo na policiji, je osumljeni posedoval legalno orožje, in sicer gre za lovsko orožje. Gre za več kosov dolgo cevnega lovskega orožja, šibrenico z risano cevjo in tudi pištole.

59-letnik še ni bil obravnavan zaradi kakšnega kaznivega dejanja.

Na samem kraju dejanja pa je bilo domnevno ustreljeno s šibrovko. Vendar te zadeve se bodo ugotavljale v času specialistične preiskave.