franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika New York

Ustanovitelj spletne pralnice denarja obsojen na 20 let zapora

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
07.05.2016 12:46

Ustanovitelja spletne banke, ki se je ukvarjala s pranjem denarja nezakonitega izvora, so v petek na sodišču v New Yorku obsodili na 20 let zapora in denarno kazen v višini pol milijona ameriških dolarjev. Obtoženi 42-letni Arthur Budovsky je že januarja priznal krivdo.

"Visoka kazen, ki je bila izrečena danes, kaže, da je pranje denarja z uporabo spletnih valut še vedno pranje denarja in da je spletni kriminal še vedno kriminal," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil predstavnik državnega tožilstva Leslie R. Caldwell.

Po navedbah tožilstva je Budovsky ustanovil spletno banko Liberty Reserve izključno z namenom pranja denarja velikega obsega za kriminalce z vsega sveta. Banka s sedežem v Kostariki, ki je začela delovati v letu 2005, je strankam preko spletne strani omogočala anonimno trgovanje v spletni valuti LR.

Ob zaprtju banke v letu 2013 je imela odprtih več kot 5,5 milijona bančnih računov z imetniki iz različnih držav. Skupno je izvedla več kot 78 milijonov finančnih transakcij v skupni vrednosti več kot osem milijard ameriških dolarjev.


Budovsky je bil aretiran maja 2013 v Španiji in je priznal sodelovanje pri pranju od 250 do 550 milijonov dolarjev denarja nezakonitega izvora.

V zadevi, v kateri so sodelovali preiskovalci iz 17 držav, se s sodiščem sooča še šest obtoženih. Ustanoviteljeva sodelavca Maxim Chukharev in Mark Marmilev sta prav tako priznala krivdo in bila obsojena na tri in pet let zapora. Dvema obtoženima naj bi sodbo izrekli sredi maja, dva pa sta še na begu.