državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Kronika London

V angleških nogometnih klubih razkrivajo spolne zlorabe mladih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.12.2016 07:14

Preiskava afere v angleškem nogometu, ko so v zadnjih dneh na plan prišle desetletja stare spolne zlorabe mladih nogometašev v številnih angleških klubih, se širi. Sodelovanje je napovedala tudi londonska metropolitanska policija.

Razkritje afere je konec novembra sprožil Andy Woodward, nekdanji nogometaš nižjeligaških klubov, po njegovi prijavi so aretirali nekdanjega trenerja in iskalca talentov Barryja Bennella, pozneje pa se je vsul plaz obtožb in pričanj o temni plati angleškega nogometa v dolgih desetletjih.

Uvedli so anonimno telefonsko številko nacionalnega združenja za preprečevanje nasilja nad otroki (NSPCC) in že v prvih dneh zabeležili več kot tisoč klicev, po zadnjih informacijah je takšno ravnanje v preteklosti prijavilo 350 nogometašev.

Pred dnevi je časnik Observer, ki se je skliceval na policijske podatke, poročal, da je v različnih oblikah afera segla do 55 klubov na vseh ravneh, od amaterskih do profesionalnih.


Preiskavi se bo zdaj pridružila tudi londonska metropolitanska policija, ki velja za najmočnejšo v državi. V Londonu so napovedali, da bodo preiskovali dogodke v londonskih klubih, niso pa sporočili, v katerih. Metropolitanska policija iz Londona je 22. enota v Veliki Britaniji, ki je napovedala svojo preiskavo pedofilske afere. Pozvali so vse žrtve, naj se obrnejo nanje oziroma na NSPCC.

Gary Johnson, eden prvih, ki je javno spregovoril o zlorabah v preteklosti, pa zahteva višjo odškodnino nekdanjega kluba Chelseaja. Londonski klub je, kot se je nedavno razvedelo, svojemu nekdanjemu igralcu plačal 50.000 funtov za molk o primeru nekdanjega klubskega iskalca talentov Eddieja Heatha. Sklicevali so se tudi na klavzulo o prepovedi dajanja izjav, ki je bila v nogometaševi pogodbi.

A Johnson, ki je bil član prve ekipe Chelseaja med letoma 1978 in 1981, klubu pa se je pridružil že leta 1970 kot enajstletnik, meni, da je ta znesek premajhen kot nadomestilo za vse, kar je pretrpel. "To ni dovolj za vse bolečine. Ostal sem brez otroštva, tega nikoli ne bom mogel dobiti nazaj," je dejal v pogovoru za televizijo BBC. Povedal je, da se je sestal s tremi direktorji kluba in da so se mu opravičili, toda samo to ne bo dovolj. "Mislim, da si to zaslužim. Omogočilo bi mi dostojnejše življenje. S pogodbo so me stisnili v kot, če ne bi podpisal, ne bi dobil denarja," je o tem, da javno ne bi smel spregovoriti o aferi, še dejal Johnson.