pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kronika Kočevje

V kočevskem Melaminu tudi skupaj z gospodarskim ministrstvom iščejo rešitve za sanacijo

Piše: STA

Čas objave:
14.05.2022 09:13

Dan po požaru, ki je med drugim zahteval pet življenj, so v kočevski kemični tovarni Melamin skupaj z gospodarskim ministrom, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalškom iskali rešitve za močno prizadeto podjetje, ki si lahko obeta pomoč države. Pomoč delavcem v finančni stiski pa je napovedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal minister, je izredno pomembno, da v podjetju čim prej pridejo do ocene škode, s strani države pa imajo več poti za pomoč podjetju.

"Po pravilih Evropske komisije imajo možnost in pravno podlago pomagati vsem, ki jih doleti industrijska nesreča. Iz tega naslova lahko pokrijemo do 100 odstotkov škode," je dejal. Po njegovih besedah ne gre samo za gradbeno škodo, ampak med drugim tudi za škodo ob izgubi prihodkov.

Slovenski podjetniški sklad in SID banka bosta po ministrovih beseda s podjetjem naredila vse, da premostijo morebitne finančne težave. "Najbolj pomembno je, da se delavcem zagotovijo plače v obdobju, ko bo potekala sanacija," je poudaril Počivalšek. Rešitev za pomoč podjetju iščejo tudi v okviru sklada za regionalni razvoj.

Župana Občina Kočevje Prebiliča veseli, da je vlada delovala pozitivno in proaktivno, kot je povedal, so medtem navezali stik s predstavniki najverjetnejše nove vlade. Želi si, da bi bil kočevski primer pokazal, da politika lahko resnično dela za ljudi.


Sicer pa je občina, v kateri so v naslednjih dneh zaradi tragedije odpovedali vse zabavne in kulturne dogodke, že v stiku z Rdečim križem in centrom za socialno delo, skupaj katerima bodo lahko skozi obstoječe mehanizme delavcem v finančni stiski tudi pomagali.

Direktor Melamina Srečko Štefanič se je vsem zahvalil za hiter odziv pri reševanju nastale situacije. Poslovne partnerje so že obvestili o svojem položaju, ti so jim tudi že ponudili pomoč, brez katere po Štefaničevih besedah ne bi šlo.

"Pomembno je, da so tukaj prisotni instrumenti, ki omogočajo plačilo delavcev, ki so sedaj v velikim skrbeh in šoku," je poudaril. Delavci so sicer trenutno večinoma na čakanju na delo, manjši del pa je, da zagotavlja podatke in servis zunanjim institucijam, ki prihajajo in ocenjujejo škodo. V začetku prihodnjega tedna bodo imeli vse podatke, da bodo lahko zaprosili za pomoč EU, je še napovedal Štefanič.

Janja Turšič z Agencije RS za okolje pa je predstavila prve rezultate analize vzorcev, ki so jih v četrtek vzeli iz reke Rinže. V njih so zaznali sledi epiklorhidrina in formaldehida, a koncentracije niso bile tako visoke, da bi dosegala najvišje dovoljene vrednosti. Z analizo bodo nadaljevali tudi v prihodnji dneh. Prebilič je ob tem zatrdil, da bodo meritve izvajale pristojne neodvisne inštitucije, in ne podjetje Melamin ali lokalna skupnost.

Do delovne nesreče v Melaminu je prišlo v četrtek okoli 8.30, po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Kriminalisti preiskavo vzrokov nesreče sicer nadaljujejo tudi danes.