Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kronika Los Angeles

VIDEO: Jug Kalifornije zajelo močno neurje

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.02.2017 17:40

Jug Kalifornije je v petek zajelo eno najmočnejših neurij v zadnjih letih. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike, več sto ljudi je moralo zaradi nevarnosti zemeljskih plazov zapustiti svoje domove. Po nekaterih informacijah sta življenje izgubila dva človeka. Odpovedali ali preložili so tudi številne lete.

Po podatkih losangeleških gasilcev je ena oseba umrla zaradi udara električnega toka, potem ko je drevo med podiranjem za seboj potegnilo kabel daljnovoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP. BBC poroča o še eni smrtni žrtvi, ki je utonila v vozilu, ko je to zajel vodni tok sredi mesta Victorville.

Gasilci so morali z napihljivimi čolni pomagati nekaj ljudem, ki so ostali ujeti zraven reke Los Angeles. Podrtih naj bi bilo skupno okoli 150 daljnovodov, na losangeleškem mednarodnem letališču pa so morali odpovedati 64 letov. Dodatnih 269 so preložili.

Opozorila pred vodnimi ujmami so izdali tudi v mnogih drugih delih zvezne države, ki jo je to zimo sicer zajelo že več neurij. Močno deževje je napolnilo vodne rezervoarje, zaradi česar so morali pred dnevi evakuirati prebivalce območja pod jezom Oroville severno od Sacramenta. Akumulacijsko jezero je bilo namreč povsem polno in inženirji so se bali, da normalne zmogljivosti izpuščanja vode iz jezu ne bodo več zadostovale in bo potrebno poplaviti območje ali pa bo prišlo do katastrofalnih poplav po zrušitvi jezu.

Zaradi nevarnosti zemeljskih plazov so oblasti evakuirale prebivalce mesta Duarte ob vznožju gorovja San Gabriel vzhodno od Los Angelesa. Evakuacijo so priporočili tudi nekaterim prebivalcem mesta Camarillo Springs, prav tako vzhodno od Los Angelesa.

Meteorologi, ki so neurje poimenovali kar "vremenska bomba", so vse prebivalce pozvali, naj bodo pozorni na vsak podrt daljnovod, saj lahko električni tok potuje po poplavljenem območju in udari tudi v osebe, ki niso v neposredni bližini mesta poškodbe daljnovoda.

Vremenske razmere naj bi se umirile še danes.