zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Kronika Novo mesto

VIDEO: Novomeški alpinist umrl pod plazom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.11.2016 17:03

Planinska zveza Slovenije je sporočila, da je v italijanskih gorah na pobočju Mont Blanca pod plazom umrl 34-letni alpinist Domen Kastelic iz Novega mesta.

Planinska zveza Slovenije je v soglasju z družino sporočila, da je v gorah Mont Blanca nad Val Venyem v Italiji umrl 34-letni slovenski vrhunski alpinist Domen Kastelic iz Novega mesta, sicer član Akademskega alpinističnega odseka.

Kastelic se je z dve leti starejšim, sicer 36-letnim italijanskim soplezalcem Danielejem Colombom, prejšnji teden odpravil v gore Val Venyja na povsem zasebno odpravo, ki naj bi bila nekakšna pripravljalna tura na večji podvig v Nepalu. Kot pišejo italijanski mediji, sta se Kastelic in Colobmo že v petek podala v steno in prišla do gorske koče Monzino na 2590 metrih. Po prespani noči naj bi se odpravila do bivaka na 3850 metrih, do katerega pa nikoli nista prišla. In ker se včeraj nista vrnila na dogovorjeno mesto, je bila sprožena iskalno-reševalna akcija. Danes dopoldne so oba pogrešana našli. Žal je bilo za oba prepozno. Umrla sta v snežnem plazu, so še zapisali v sporočilu Planinske zveze Slovenije. 


Sicer pa spletni portar 24ur.com piše da je Kastelic veljal za enega najboljših slovenskih plezalcev zadnjih let. Pred dvema letoma je skupaj s Samom Hennesseyjem preplezal prvenstveno smer v zahodni steni 6258 metrov visoke gore Chukyima Go in postal eden od nominirancev za zlati cepin, najprestižnejšo svetovno nagrado v alpinizmu. Njegov zadnji večji podvig se je zgodil konec septembra letos, ko se je z Olovom Isakssonom in Marcusom Palmom podal v Tibet v zahodni del gorovja Nyanchentanglha. Opravili so zgodovinski vzpon na 6300 metrov visok Jang Tsang Go. Po pisanju spletnega Dnevnika pa je Kastelic še leto prej meje premikal v Patagoniji. Dve slovenski odpravi sta se novembra ob podpori Planinske zveze Slovenije odpravili pod strmo in izpostavljeno vzhodno steno gore Cerro San Lorenzo in po seriji neuspešnih poizkusov tujih alpinistov v istem dnevu postavili kar dve prvenstveni smeri, ki so ju poimenovali No Fiesta in EXIT, pod slednjo se je podpisal prav Kastelic.