franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Zagreb

VIDEO: Vzdolž Dalmacije burja v sunkih čez 200 km/h

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.01.2017 15:45

Ob hrvaški obali in na morju v Dalmaciji vreme povzroča vrsto preglavic. Sunki burje dosegajo hitrosti več kot 200 km/h, orkanski veter po cestah prevrača kontejnerje, po ulicah nosi smetnjake, trajekti so obstali v pristaniščih, letala na dubrovniškem letališču pa na tleh. Številna gospodinjstva so brez elektrike.

Ob celotni hrvaški obali je hrvaški hidrometeorološki zavod zaradi vetra in nizkih temperatur razglasil rdeč alarm. Močna burja, ki piha s hitrostjo 200 km/h mraz še stopnjuje, dalmatinska avtocesta je zaprta.

Vse katamaranske linije, ki povezujejo Split z otoki, so prekinjene, občasno pa prekinjajo tudi trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin za otok Brač, Drvenik-Sućuraj za otok Hvar ter Drvenik Veliki-Drvenik Mali za Trogir. Zaradi močnih sunkov orkanske burje so tudi ladje Jadrolinije v pristaniščih.

Na odprtem morju piha burja, ki dosega hitrosti okoli 130 km/h, občasno pa valovi dosegajo višine, višje od treh metrov, piše spletni portal hrvaškega Jutarnjega lista.

Ponoči je zlasti Splitu veter prevračal kontjenerje z ulic na ceste, lomil veje dreves, HRT pa poroča celo o burji, ki v sunkih dosega hitrosti okoli 218 km/h, zlasti v krajih Jesenice in Dubrovnik, pa tudi na Paškem mostu.

Zaradi močnega vetra je zaprta avtocesta A1 med Svetim Rokom in krajem Posedarje, pa tudi Paški most. Na cesti med Obrovcem in Kruševom je burja prevrnila tovorno vozilo zagrebških registrskih oznak. K sreči ni bilo žrtev.


V Liki je zima res pokazala vso svojo moč, snega je od 15 so 30 cm, občutek mraza pa povečuje močna burja, ki piha s hitrostjo okoli 150 km/h. Prostovoljci Rdečega križa na Hrvaškem obiskujejo ostarele in jim nosijo hrano ter drva za ogrevanje, saj v številnih gospodinjstvih, zlasti v oddaljenih in redko poseljenih krajih ni elektrike.

Burja ne pojenja niti na območju Makarske in nižje proti Dubrovniku, kjer je letališče zaprto, letala pa na tleh.

Hrvaški vremenoslovci še ne napovedujejo nikakršnega izboljšanja. Padavin sicer ne bo, je pa napovedana organska burja, ki bo v sunkih dosegala tudi 165 km/h. Ceste so ponekod poledenele, zato hrvaški avtoklub opozarja voznike, da ostajajo doma, če pot ni nujna. Številne ceste so zaprte.

Zgolj za osebna vozila je odprta avtocesta Rijeka-Zagreb, številni odseki avtoceste proti Dalmaciji pa so zaprti.