franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Brežice

VIDEO: Zabodeni policist iz Brežic umrl

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.06.2016 13:17

Po zadnjih podatkih je zabodeni policist, zaposlen na Policijski postaji Brežice, zaradi hudih poškodb umrl v Splošni bolnišnici Brežice. Krajani so besni, policija pretresena, javnost zgrožena. 30-letni policist Damir Golobič je umrl med opravljanjem službenih dolžnosti.

V zvezi s tragičnim dogodkom sta namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin pred policijsko PP v Brežicah, kjer je bil umorjeni zaposlen, pojasnila okoliščine dogodka.

V okolici Brežic, v vasi Žejno, je nekaj pred 11. uro neznanec z nožem zabodel policista v predel prsi. Hudo poškodovanega 30-letnega policista Damirja Golobiča iz Globočic, so reševalci odpeljali v bolnišnico Brežice, tam pa je okoli 14.ure zaradi hudih poškodb umrl.

Storilec je 22-letni nemški državljan, ki se je dopoldne dlje časa zadrževal v vasi Žejno in okolici.

Ker gre za območje blizu meje, naj bi vaščani poklicali policijo, ki je prišla preverit na teren, kaj se dogaja. Prišla sta dva policista, eden je sedel v avtu, umorjeni policist  pa je želel storilca legitimirati, ko ga je ta brez besed zabodel z nožem. Mladenič je po napadu stekel okoli 100 metrov stran, se zabodel v prsni koš in na kraju nesreče umrl. Na policiji so poudarili še, da moški ni bil begunec.

Na vprašanje novinarjev, ali je varnost krajanov na tem območju ogrožena, je direktor PU Novo mesto Janez Ogulin povedal, da se tam dnevno zadržuje več policijskih patrulj, saj gre za obmejno območje, zato so krajani tam varni. Dogodku, ki se je zgodil danes, policija ne pripisuje maščevalnega motiva, kriminlaisti pa preiskujejo, kaj naj bi bil razlog tega krutega dejanja nad policistom. Ogulin je poudaril, da delo policistov postaja vse bolj nevarno, da so policisti vse bolj izpostavljeni neznanim situacijam.  Njihovo delo ne bi smelo biti enačeno z deli, ki jih opravljajo v javnem sektorju. Današnji dogodek je še en dokaz, da bi bilo potrebno delo policistov  obravnavati ločeno in ne v sklopu javnega sektorja. 


Domačini so zgroženi in jezni, da se kaj takega lahko zgodi sredi belega dne v vasi, kjer življenje sicer poteka mirno. Številni pohodniki, ki zahajajo v te konce, te kraje dobro poznajo, saj sta Cirnik in Sveti Vid v neposredni bližini priljubljeni pohodniški točki.  

Na dogodek, ki je policijo zavil v črnino, se je odzvala tudi notranja ministrica. Ministrica Vesna Györkös Žnidar je družini, svojcem in sodelavcem policista, ki je danes izgubil življenje med opravljanjem svojega dela, izrekla iskreno sožalje. Kot so sporočili z ministrstva, jih je vest globoko pretresla. Slovenska policija je ponovno zavita v črnino, so dodali na policiji.

Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policistke in policisti znajdejo pri svojem delu. Zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni, so v sporočilu za javnost zapisali na notranjem ministrstvu.

Kot so dodali, bo ministrica še naprej vlagala maksimalne napore v izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji.

V policiji so se na tragični dogodek med drugim odzvali tudi na Twitterju. Ob smrti sodelavca so se vsem zahvalili za podporo in izrečena sožalja.

Sindikat policistov Slovenije, katerega član je bil tudi umorjeni Brežičan, se je na dogodek odzval tudi na svoji fb strani, kjer so zapisali: "Vsak brutalni napad na policista je »zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja, današnji dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v prvi vrsti imeti v mislih lastno varnost in varnost naših sodelavcev. " Ob kasnejši informaciji, da je njihov kolega zaradi brutalnega napada v bolnišnici umrl pa: "V Sindikatu policistov Slovenije smo z žalostjo sprejeli novico, da je naš policist, član SPS v okolici Brežic med opravljanjem svojega dela izgubil življenje. Sindikat policistov Slovenije družini, svojcem in sodelavcem pokojnega policista izreka iskreno sožalje."

Današnji dogodek, ko je neznanec z nožem do smrti zabodel policista, je zgolj dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika, je v izjavi po dogodku dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. "Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje," je dodal.

Po Uroševičevih besedah se dela policista ne da primerjati z delom uradnika ravno zaradi njegove izpostavljenosti in kontakta, ki ga ima z ljudmi. Po oceni predsednika sindikata je težko reči, ali so policisti v Sloveniji kaj bolj izpostavljeni tovrstnim dogodkom kot drugje, saj ima statistične podatke o tem policija.
Na vprašanje, ali so policisti dovolj opremljeni, da lahko oprema prepreči najhuje, pa odgovarja, da pri takšnih zahrbtnih napadih, do katerega naj bi danes prišlo v Brežicah, tudi oprema ne more veliko pomagati.

Družini, znancem ter sodelavkam in sodelavcem so v sindikatu izrekli iskreno in globoko sožalje. Policistke in policiste, ki so s svojim delom in nalogami vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim, pa so pozvali, naj bodo pri svojem delu skrajno previdni in naj v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost.

Letos do 25. junija je policija zabeležila skupaj 67 napadov na policiste, v katerih je bilo napadenih 100 policistov. V tem obdobju je bilo v postopkih uporabe prisilnih sredstev zaradi napadov nanje poškodovanih 19 policistov, kažejo statistični podatki policije.

Med napade na policiste so všteta kazniva dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, in hujskanja k upiranju.

Napadi na policiste v obdobju 2009-2015

kazniva napadeni

leto dejanja policisti
---------------------------
2009 260 390
2010 254 361
2011 276 517
2012 284 513
2013 231 334
2014 204 316
2015 177 279
2016* 67 100

*do 25. junija 2016

Poškodbe policistov v napadih, zaradi katerih so uporabili prisilna sredstva, v obdobju 2009-2015

poškodovani
leto policisti
-----------------
2009 124
2010 116
2011 126
2012 142
2013 108
2014 111
2015 84
2016* 19

*do 25. junija 2016

Vir: Policija



foto: Facebook

Novinarska konferenca PU Novo mesto