zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kronika

Vinjen se je zaletel v zidanico

Piše: R.K.

Čas objave:
03.05.2022 13:11

Med prazniki se je v Trenjem huje poškodovala kolesarka, v Krškem sta se v prometni nesreči poškodovala motorist in njegova sopotnica, v Podulcah je vinjen voznik trčil v zidanico. Vinjen voznik v Dobruški vasi je ostal brez vozniškega, na dolenjski avtocesti pa se je zgodila prometna nesreča, v kateri se je potnica hudo poškodovala. Policisti so prijeli vlomilca, ki sta vlomila v ograjen skladiščni prostor, odtujila več delov vozil in jih natovorila v svoj avtomobil. Obravnavali so več vlomov in tatvin ter nezakonitih prehodov državne meje.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 1. 5. in 2. 5. intervenirali v 144 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 495 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci huje poškodovali, prometno nesrečo z lažjo telesno poškodbo in deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 17-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi kurjenja v naravnem okolju, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Huje poškodovana kolesarka

Trebanjski policisti so bili 1. 5. nekaj po 11.30 obveščeni o prometni nesreči v Dobrniču. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 53-letna ženska kolesarila iz smeri Dobrniča proti Vrbovcu. Ko je pripeljala vzporedno s parkiranim osebnim avtomobilom, je trčila v vrata vozila, ki jih je v tistem trenutku voznik odprl. Huje poškodovano kolesarko so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Okoliščine nesreče policisti še preverjajo.

Poškodovana motorist in sopotnica

O prometni nesreči z udeležbo motorista in voznika osebnega avtomobila v krožnem križišču v Krškem smo bili obveščeni 2. 5. nekaj pred 15. uro. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in po prvih ugotovitvah je 25-letni voznik osebnega avtomobila zaradi nepravilnega premika z vozilom trčil v motorista, ki ga je prav tako nepravilno prehiteval preko neprekinjene ločilne črte. Lažje poškodovanega 77-letnega motorista in 70-letno potnico na motorju so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Okoliščine policisti še preverjajo.

Voznik s 3,5 promila alkohola trčil v zidanico

1. 5. ob 12.20 je v Podulcah na območju PP Krško 45-letni voznik osebnega avtomobila izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v zidanico. Reševalci so povzročitelja nesreče odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ni poškodovan, je pa pod močnim vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 1,69 miligramov alkohola (3,5 g/kg). Policisti bodo o kršitvah voznika z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. 

S 3,5 promili alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PPP Novo mesto so v noči na 2. 5. med kontrolo prometa v Dobruški vasi ustavili voznika osebnega avtomobila Opel vivaro. Med postopkom so ugotovili, da kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj mu je sodišče izreklo ukrep odvzema vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,67 miligramov alkohola (3,5 g/kg). Avtomobil so mu
zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog. 

Prometna nesreča na avtocesti, hudo poškodovana potnica

Policisti PPP Novo mesto so bili 1. 5. nekaj pred 13. uro obveščeni o prometni nesreči na avtocesti iz smeri Ljubljane proti Obrežju. Opravili so ogled in ugotovili, da je 45-letni voznik osebnega avtomobila Audi Q7 švicarskih registrskih oznak zaradi neprilagojene hitrosti na mokrem vozišču izgubil oblast nad vozilom, večkrat trčil v varovalno ograjo in se z vozilom obračal po vozišču. Hudo poškodovano 69-letno potnico v njegovem vozilu in lažje poškodovano 8-letno potnico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Zoper povzročitelja, ki se v nesreči ni poškodoval, bodo policisti na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

KRIMINALITETA

Prijeli vlomilca

Policiste PP Novo mesto je 1. 5. nekaj pred 19. uro občan obvestil o sumljivem ravnanju neznanca, ki bi v Bršljinu lahko poskušal vlomiti v prostore podjetja. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa izsledili in prijeli 15-letnega storilca, ki je bežal s kraja dogodka, kasneje pa še 21-letnega sostorilca, ki je pobegnil z osebnim avtomobilom. Ugotovili so, da sta osumljenca vlomila v ograjen skladiščni prostor, odtujila več delov vozil in jih natovorila v svoj avtomobil. Ukradene predmete so zasegli in jih vrnili odgovorni osebi oškodovanega podjetja. Zoper osumljenca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Vlomi in tatvine

Na Gubčevi ulici v Novem mestu je med 30. 4. in 2. 5. nekdo vlomil v osebni avtomobil in iz denarnice v prednjih vratih odtujil 50 evrov. Z vlomom in tatvino je povzročil za 400 evrov škode.

V naselju Čatež na območju PP Trebnje je v noči na 1. 5. neznanec vlomil v parkiran osebni avtomobil in odtujil denarnico z denarjem, osebnimi dokumenti in bančno kartico. Lastnika je oškodoval za okoli 700 evrov.

V naselju Pleterje na območju PP Krško je 1. 5. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Okoliščine policisti še preiskujejo.

1. 5. zvečer je v naselju Mačkovec neznanec vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V naselju Anovec na območju PP Krško je med 27. 4. in 1. 5. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je zlat nakit, okoliščine pa policisti še preverjajo.

Na Adamičevi ulici v Novem mestu je v noči na 2. 5. neznanec skozi vrata vlomil v poslovne prostore. Po prvih ugotovitvah je odtujil denar, z vlomom in tatvino pa povzročil za okoli 1000 evrov škode.

V noči na 3. 5. sta na Starem trgu v Trebnjem neznanca porinila oškodovanko, ki je padla po tleh in ji odtujila torbico. Policisti okoliščine ropa intenzivno preiskujejo.

V noči na 3. 5. je na Ulici Milana Majcna v Novem mestu neznanec vlomil v poslovne prostore in odtujil torbico z denarjem.

Če opazite sumljiva vozila in osebe, pokličite 113 - preventivni nasvet

Policisti ugotavljamo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj možnosti, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v večernih in nočnih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit. Občanom svetujemo, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic. Naše odsotnosti ne razglašajmo na družbenih omrežjih in poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste na številko 113. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa naj bodo v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Že v preteklosti smo občane pozivali, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. Za obvestila se vsem zahvaljujemo, saj smo prav z njihovo pomočjo že uspešno preiskali posamezna kazniva dejanja. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta način opozarja na prisotnost neznancev.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje 

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Zilje, Preloka, in Podklanec (PP Črnomelj) izsledili in prijeli sedem državljanov Toga, šest državljanov Malija, šest državljanov Kameruna, po enega državljana Senegala, Gambije, Gvineje, Komorija, Nigerije in Slonokoščene obale in na Obrežju dva državljana Afganistana. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.