volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika

Voznica se je poškodovala

Piše: R.K.

Čas objave:
05.04.2022 10:06

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 46 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 182 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in štiri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi petih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih tatvin.

PROMETNA VARNOST

Poškodovana voznica

Okoli 11.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči v Straži. Policisti PP Dolenjske Toplice so opravili ogled in ugotovili, da je 32-letna voznica peljala iz smeri Prečne proti Straži. Na Novomeški cesti je zaradi neprimerne varnostne razdalje trčila v avtomobil, ki ga je pred njo peljal 60-letni voznik. Lažje poškodovano povzročiteljico nesreče so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so ji zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Zasegi vozil

Policisti PP Brežice so med kontrolo prometa v Cerkljah ob Krki ustavili 26-letnega voznika osebnega avtomobila iz okolice Krškega. Med postopkom so pri pregledu dokumentov in preveritvi pri tujih varnostnih organih ugotovili, da voznik uporablja ponarejeno belgijsko vozniško dovoljenje. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so 26-letniku odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,23 miligramov alkohola. Volvo S60 so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog, napisali obdolžilni predlog, zaradi ponarejanja dokumentov pa bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Okoli 17. ure so policisti PP Črnomelj v Lokvah ustavili voznika osebnega avtomobila Renault kangoo, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. Ugotovili so, da 49-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Renault kangoo so zasegli, mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili
obdolžilni predlog. 

V naselju Sovinek so črnomaljski policisti ob 17.30 kontrolirali voznika osebnega avtomobila Renault megane scenic. 43-letni kršitelj je vozil neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,85 miligramov alkohola. Kljub prepovedi je kršitelj poskušal nadaljevati z vožnjo, kar so mu policisti preprečili. Avtomobil so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog.

Policisti so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto zasegli 340 vozil kršiteljem, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo. V letošnjem letu je bilo zaseženih 81 vozil.

Najpogostejši vzrok za zaseg motornega vozila je kršitev, povezana z veljavnostjo vozniškega dovoljenja oziroma s pogoji za vožnjo motornih vozil. V veliko primerih gre za kršitelje, ki jim je bilo vozniško dovoljenje odvzeto zaradi večkratnih hujših kršitev cestno prometnih predpisov (vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja itd.)

Policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška in je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

1. če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:
prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,

  • prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,
  • prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,
  • prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,
  • vožnje pod vplivom alkohola,
  • vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali
  • odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja;

2. če se storilcu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

3.če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja;

4.če je storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

5.vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

Motorno vozilo se zaseže ne glede na to, kdo je lastnik. Po zasegu se zadeva odstopi sodišču, ki odloča o nadaljnjih postopkih.