franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika

Zlorabe v postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje

Piše: R.K.

Čas objave:
25.10.2023 09:47

Policisti PPIU Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti SKP PU Novo mesto zaključil obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri je bilo obravnavanih več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. Kazniva dejanja so bila povezana z zlorabami državljanov Kosova v postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje za družinske člane.

V obsežnem predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so državljani Kosova z dovoljenjem za prebivanje v RS, zaposleni pri delodajalcu z območja PU Novo mesto, ob pomoči svojega delodajalca v časovnem obdobju od 2014 do 2018, na pristojne upravne enote v RS vlagali vloge za pridobitev dovoljenj za prebivanje za svoje družinske člane iz razloga združevanja družin. Ob podajah vlog za začasno in stalno prebivanje so vlagatelji prilagali plačilne liste z izkazanimi lažnimi dodatki, ki jih je zagotavljal delodajalec. V lažnih plačilnih listah je delodajalec lažno prikazoval višje plače, lažne dodatke za ločeno življenje, lažne stroške prevoza na delo, in to praviloma zgolj na plačilnih listah, ki so bile potrebne za podajo vlog, in so bile upoštevane pri izračunu upravnega organa za preverjanje zadostnih sredstev za preživljanje družinskih članov za katere so bile podane vloge. Po odobritvi vlog s strani upravnega organa pa teh dodatkov ni bilo več obračunanih in so prikazane zgolj minimalni osebnih dohodki. S tako prilagojenimi lažnimi plačilnimi listinami je bil upravni organ preslepljen, da je izdal dovoljenja za prebivanje petim vlagateljem oziroma skupno 18 tujcem in njihovim družinskim članom. Po navedenem so bili takšni vlagatelji upravičeni do socialnih transferjev, ki so se upoštevali v nadaljnjih postopkih pridobitve dovoljenj za prebivanje.

Za dokazovanje kaznivih dejanj so bila v predkazenskem postopku izvedena številna opravila (zbiranje obvestil in pridobitev dokumentacije) pridobljeni bančni podatki po določilih 156. člena ZKP na podlagi odredb sodišča izvedena nujna preiskovalna dejanja (hišne preiskave v stanovanjskih in poslovnih prostorih) po izdanih odredbah pristojnega sodišča, na podlagi katerih so bili pridobljeni dokazi za utemeljitev suma storitve navedenih kaznivih dejanj.

Tako so na pristojno državno tožilstvo podali skupno pet kazenskih ovadb zoper pet vlagateljev, zraven pa so zaradi sostorilstva ovadili tudi odgovorno osebo pravne osebe delodajalca in tudi samo pravno osebo za skupno 54 kaznivih dejanj Overitev lažne vsebine po členu 253 KZ-1 in skupno 76 kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235 -1. Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno tožilstvo.

Prav tako so policisti naknadno zoper isto odgovorno osebo istega delodajalca vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve 16 kaznivih dejanj Overitev lažne vsebine po 253. členu KZ-1, saj je ta preslepil uslužbenke upravne enote, da so 16 tujih delavcev, državljanov Kosova, prijavile za začasno prebivanje na naslovu, kjer pa ti dejansko sploh niso prebivali, saj za to v nedograjeni hiši ni bilo pogojev.