zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kultura

Brenčači povabili na vinsko doživetje

Piše: R.K.

Čas objave:
02.10.2022 10:53

Na zadnji septembrskih četrtek je bilo v Mirni Peči znova lepo. Člani Društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči in Društva vinogradnikov Mirna Peč so v sodelovanju z Osnovno šolo Toneta Pavčka ter z Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka povabili na prireditev "Čar vina in trgatev Pavčkove trte".Tudi Jože Rozman najraje deli vino z najdražjimi. Ve, da je tedaj žlahtna kapljica najslajša. V intimnem in zanimivem pogovoru je med drugim razkril, da je prvič okusil vino že pri sedmih letih. Tedaj se kot deček na slavnosten birmanski dan nikakor ni zmogel upreti sijočem zlatorumenem napoju. Mamilo ga je iz kozarcev na mizi in moral je posrkati enega, dva, tri ... požirke. Vse je tudi dodobra začutil, kar pa seveda ni bilo niti najmanj po godu domačim. Ko so opazili njegovo vrtoglavico, so ga nemudoma poslali v posteljo, rekoč: "Pijanček mlad, le kaj bo s tabo?!" Čar vina je okusil in ponotranjil leta pozneje in zatem prav v vsakem vinu išče edinstvenost. Zna ugotoviti, da se sleherno ponaša s svojo lastno barvo, vonjem in okusom - lahko diši po gozdnih sadežih ali po bezgu, je iskrivo ali žametno, bogatega, globokega, melodičnega okusa ... Neskončno je vin in vsako govori zase, je pojasnil in obenem izpostavil, kako zelo je ponosen in vesel, ker sta se v zadnjih letih povsod po svetu in tudi pri nas povečali tako kakovost pridelanega vina kot tudi kultura pitja. "Pivci imajo čedalje bolj spoštljiv odnos do vina, ki je resnično edinstvena vrednota na svetu. Predstavljajte si svet brez vina, kako drugačen bi bil," je razmišljal. Tudi mirnopeški vinogradniki si ne morejo zamišljati sveta in življenja brez vina. Pridni so. Vsako leto skrbno obdelujejo vinograde, obrezujejo, podtikajo, negujejo trte, jih varujejo pred boleznimi in škodljivci, se veselijo ob trgatvah in nato potrpežljivo pričakujejo novo letino. Vsako leto se trudijo pridelati kar se da kakovostna vina in uspeva jim. Tudi tokrat so navdušene pivce na pokušini razvajali z odličnima mirnopeškima sortama - s pinojem in s črno frankinjo. Obiskovalci so poleg zgoraj opisanega spoznali čudoviti cvičkovi princesi Anjo Smerke in Eriko Gracel in izvedeli, da je Pavčkovi trti po lanski pozebi dozorelo približno 5,5 kilograma žametne črnine. S hecnim hišnikom Štefom so dražili najtežji grozd, ki ga je za vrednost Štefovih tedenskih malic odkupil "gospod v lepi obleki" ter se razvajali ob nastopu glasbenice Iris Bečaj in se razveselili poskočnih viž mirnopeških harmonikarjev. Pestro, prešerno in zabavno je bilo in pozno četrtkovo popoldne se je ob prijetni družbi in dobri žlahtni kapljici zavleklo v krasen večer poln vtisov, spoznanj in večnih spominov. V tovrstnem vzdušju delujejo tudi v Društvu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči, kjer že snujejo in pripravljajo zanimive in doživetij polne prireditve tudi v prihodnjih mesecih. Če želite biti obveščeni, vas vabijo k prijavi na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com. Vse dogodke sproti napovedujejo tudi na Facebook in Instagram profilu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči in na njihovi spletni strani cetrtkova-brencanja.si. Dobrodošli v brenčaško družbo, ne bo vam dolgčas!

Osrednji gost je bil Jože Rozman, vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje, degustator in velik poznavalec čisto vsega vinskega. Z Matejem Grando, priznanim mirnopeškim vinarjem in članom Društva vinogradnikov Mirna Peč, sta se pogovarjala o knjigi "Čar vina", ki jo toplo priporočajo vsem vinoljubcem.

V intimnem in zanimivem pogovoru je Jože Rozman med drugim razkril, da je prvič okusil vino že pri sedmih letih. Tedaj se kot deček na slavnosten birmanski dan nikakor ni zmogel upreti sijočem zlatorumenem napoju. Mamilo ga je iz kozarcev na mizi in moral je posrkati enega, dva, tri ... požirke. Vse je tudi dodobra začutil, kar pa seveda ni bilo niti najmanj po godu domačim. Ko so opazili njegovo vrtoglavico, so ga nemudoma poslali v posteljo, rekoč: "Pijanček mlad, le kaj bo s tabo?!"

Čar vina je okusil in ponotranjil leta pozneje in zatem prav v vsakem vinu išče edinstvenost. Zna ugotoviti, da se sleherno ponaša s svojo lastno barvo, vonjem in okusom - lahko diši po gozdnih sadežih ali po bezgu, je iskrivo ali žametno, bogatega, globokega, melodičnega okusa ... Neskončno je vin in vsako govori zase, je pojasnil in obenem izpostavil, kako zelo je ponosen in vesel, ker sta se v zadnjih letih povsod po svetu in tudi pri nas povečali tako kakovost pridelanega vina kot tudi kultura pitja. "Pivci imajo čedalje bolj spoštljiv odnos do vina, ki je resnično edinstvena vrednota na svetu. Predstavljajte si svet brez vina, kako drugačen bi bil," je razmišljal.

Tudi mirnopeški vinogradniki si ne morejo zamišljati sveta in življenja brez vina. Pridni so. Vsako leto skrbno obdelujejo vinograde, obrezujejo, podtikajo, negujejo trte, jih varujejo pred boleznimi in škodljivci, se veselijo ob trgatvah in nato potrpežljivo pričakujejo novo letino. Vsako leto se trudijo pridelati kar se da kakovostna vina in uspeva jim. Tudi tokrat so navdušene pivce na pokušini razvajali z odličnima mirnopeškima sortama - s pinojem in s črno frankinjo.

Obiskovalci so poleg zgoraj opisanega spoznali čudoviti cvičkovi princesi Anjo Smerke in Eriko Gracel in izvedeli, da je Pavčkovi trti po lanski pozebi dozorelo približno 5,5 kilograma žametne črnine. S hecnim hišnikom Štefom so dražili najtežji grozd, ki ga je za vrednost Štefovih tedenskih malic odkupil "gospod v lepi obleki" ter se razvajali ob nastopu glasbenice Iris Bečaj in se razveselili poskočnih viž mirnopeških harmonikarjev.

Pestro, prešerno in zabavno je bilo in pozno četrtkovo popoldne se je ob prijetni družbi in dobri žlahtni kapljici zavleklo v krasen večer poln vtisov, spoznanj in večnih spominov. V tovrstnem vzdušju delujejo tudi v Društvu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči, kjer že snujejo in pripravljajo zanimive in doživetij polne prireditve tudi v prihodnjih mesecih.