nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kultura

Brezmejna poezija z Vrazom in njegovo Ljubico

Piše: R.K.

Čas objave:
15.05.2023 13:34

Da je sreča v srečanju je misel, ki je Knjižnico Brežice in Pučko otvoreno učilište Samobor vodila pri pripravi in izvedbi istoimenskega slovensko-hrvaškega pesniškega večera. Slednji se je v četrtkovem popoldnevu, 11. maja , odvil v Dvorani Savice Zorko v brežiški osrednji knjižnici.

Zbrane sta uvodoma nagovorili direktorici sodelujočih ustanov, mag. Tea Bemkoč in Jelena Vojvoda. Slednja je skupaj z Valentino Čebušnik Dorotić predstavila festival Vrazova Ljubica. To je festival ljubezenske poezije, ki v bližnjem Samoboru poteka od leta 1990. Z njim se spominjajo Julijane Cantilly (1812–1842), znamenite samoborske Ljubice in večne ljubezni slovensko-hrvaškega ilirskega pesnika Stanka Vraza (1810–1851). Mnogi ju imenujejo tudi »samoborska Romeo in Julija«. Đulabije, Vrazova knjižica ljubezenskih verzov, posvečena Julijani, je v zgodovini hrvaškega ilirskega pesništva nepogrešljiva. Omenjeni festival ljubezenske poezije je skozi desetletja postal ena najpomembnejših pesniško-kulturnih prireditev na Hrvaškem, Samobor pa spremenil v mesto pesnikov.

Pesnik Miro Tičar in pesnica Đurđica Runtas, v preobleki Vraza in njegove Ljubice, sta v prepletu slovenskega in hrvaškega jezika predstavila nekaj svojih ljubezenskih pesmi. Dogajanje je z zvoki kitare sooblikoval Marko Vucković.

Večer so zaključili z željo, da se naša brežiško-samoborska naveza ohrani, sodelovanje pa nas vodi še v veliko srečanj, druženj in ustvarjanj. Odlična priložnost za to bo že sredi letošnjega junija, ko naj tudi vas poti vodijo v bližnji Samobor, na 34. festival Vrazova Ljubica. Podrobnosti o vsebini in festivalskem dogajanju so dostopne na spletnih mestih organizatorjev.