pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kultura

Deklica s piščalko obnovljena

Piše: R.K./STA

Čas objave:
08.09.2022 10:01

Zaključila so se obnovitvena dela na znameniti skulpturi kiparja Staneta Jarma Deklica s piščalko, ki stoji v središču Kočevja.

Obnovitvena dela so se začela v maju, obsegala so gradbena, vodoinštalaterska in restavratorska dela. Včeraj so skulpturo uradno otvorili in ob otvoritvi vzpostavili še pretok vode iz nove piščali. Namenoma so jo tudi nekoliko dvignili od tal, da zmanjšajo poskuse vandalizma.

Skulptura je bila v preteklih letih večkrat tarča vandalov, poleg tega je bila zelo dotrajana inštalacija fontane.

Po besedah Prebiliča je šlo za zahteven projekt, za katerega je bilo potrebnega veliko znanja in dela, na kar kaže tudi to, da so zelo težko našli izvajalca. Kar nekaj jih je namreč obnovo odklonilo. Na koncu je bilo tudi v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine po besedah župana vse narejeno tako, da so vsi zadovoljni.

S prenovo, ki je stala 30.000 evrov, so po besedah župana dali jasno sporočilo, da je "odnos do kulture na Kočevskem visok". "Želim si le, da bi se ta odnos do kulture prenesel tudi v medsebojne odnose na tem prostoru," je dejal na sredini predstavitvi obnovljene skulpture.

Vsem, ki imajo Deklico s piščalko za tarčo vandalizma, pa je sporočil: "S tem, ko uničujemo svojo kulturno dediščino, predvsem kažemo svojo neodgovornost tako do kraja, v katerem živimo, kot do vseh, ki smo v teh krajih doma."

Skulptura je sicer delo kočevskega akademskega kiparja Staneta Jarma (1931-2011). Po naročilu takratnega kočevskega župana Janeza Riglerja je bila iz brona vlita leta 1959, mesto ob vodnjaku na Trgu sv. Jerneja pa je dobila leta 1963.