stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kultura

Knjižnica Brežice gosti razstavo »Naborništvo v Teritorialni obrambi in Slovenski vojski 1992–2003«

Piše: R.K.

Čas objave:
07.02.2024 09:04

Mesec dni, od 5. februarja do vključno 5. marca 2024, bo na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice gostovala razstava fotografij z naslovom »Naborništvo v Teritorialni obrambi in Slovenski vojski 1992–2003«. Razstava je nastala minulo jesen, ob 20. obletnici končanja obveznega služenja vojaškega roka in posledično ukinitve naborniškega sistema popolnjevanja Slovenske vojske v letu 2004.

Na primeru delovanja pehotnega bataljona iz Vojašnice Novo mesto je prikazan razvoj mlade Slovenske vojske, v katerem je v enajstih letih delovanja vojaški rok služilo skoraj osem tisoč vojakov nabornikov. Posvečena je vsem poklicnim starešinam in zaposlenim, ki so s strokovnostjo in vojaškim znanjem usposabljali ter usposobili tisoče slovenskih fantov, in vsem vojakom nabornikom, ki so svoj čas namenili domovini ter odslužili vojaški rok. Vsebino razstave je domačin Mitja Teropšič, upokojeni polkovnik Slovenske vojske, pripravil v sodelovanju s Teritorialnim polkom 72. brigade Slovenske vojske.
Avtor pristop k pripravi razstave in kataloga strne tako: »Osnovna želja in namen sta bila prikazati začetno obdobje razvoja Slovenske vojske z delovanjem bataljona pri zahtevnih vsebinskih sklopih usposabljanja in urjenja z nevarnimi bojnimi streljanji z različnimi vrstami osebnega ter skupinskega orožja, in tudi posebnosti življenja vojakov v terenskih razmerah usposabljanja in v vojašnici. Veliko fotografij, ki so bile zbrane in dostopne, je omogočilo dober tematski izbor ter smiseln celovit prikaz tematike. Je pa izbor fotografij moj osebni pogled, s katerim sem želel izluščiti zanimive dogodke in vsebine ter skozi zgodbe poudariti tisto, kar je pomembno kot celota.

Razstava in katalog sta razdeljena na petnajst vsebinskih sklopov. Na razstavnih panojih, ki so dvostranski in premični, so po sklopih prikazane pomembnejše fotografije. Te s svojo veliko izpovednostjo in podnapisi ter komentarji pripovedujejo kratke zgodbe o naborništvu v bataljonu.

Katalog je bogatejši zaradi večjega števila fotografij, ki prikazujejo in dopolnjujejo zgodbe ter še bolj pojasnijo vsebine iz življenja in usposabljanja vojakov med obveznim služenjem vojaškega roka. Posebna vrednost kataloga so zbrana pričevanja nekdanjih starešin, ki iz najrazličnejših zornih kotov razgrinjajo bistvo takratnega življenja vojakov, pa tudi starešin, in dopolnjujejo razstavo ter njeno razumevanje.

Moja tiha in skromna želja kot avtorja in nekdanjega poveljnika bataljona je tudi, da z razstavo in razstavnim katalogom, v katerem je več kot štiristo fotografij s podnapisi in komentarji, predstavim vrednost naborništva za družbo takrat in mogoče tudi za prihodnost, predvsem zaradi njene odpornosti, če bi prišlo do vojaške ogroženosti.

Naslov razstave bi se lahko glasil tudi »Naborništvo – preteklost ali prihodnost Slovenske vojske« ali še bolje kot aktualno vprašanje »Nostalgična želja ali nujna perspektiva popolnjevanja Slovenske vojske v miru in vojni?«. V razgovoru z nekdanjimi sodelavci in nekdanjimi naborniki sem zaznal prepričanje, da bo naborništvo ponovno – slej ko prej – nujno za popolnitev Slovenske vojske.

Naj bo razstava ogledalo in tudi razmislek vsem, ki jim je mar za varnost domovine danes in predvsem v prihodnje.«