franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura

Krški simfoniki deležni stoječih ovacij

Piše: R.K.

Čas objave:
02.11.2023 07:27

Krški simfoniki so nedavno obiskali Češko in našli navdušenje in topel sprejem med svojimi češkimi vrstniki. Obisk so začeli s pripravo na dolgo pot, med katero so se učenci simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško pod vodstvom dirigenta Petra Gabriča in godalnega orkestra pod vodstvom Kristiana Ilića, odpravili na pobrateni češki umetniški šoli v Přešticah.

Njihov prihod je bil toplo pozdravljen s strani čeških učencev, ki so pripravili glasbeno-plesni nastop in jim postregli s češkimi dobrotami. Sledil je ogled mesta Přeštice in obiska Hiše zgodovine, kjer so raziskovali zgodovino ljudskih pesmi, obrti in trgovine na tem območju ter zbirko LEGO kompletov.

Naslednji dan so se odpravili v Plzen, kjer so obiskali Techmanio, znanstveni in tehnični center. Tam so se preizkusili v različnih eksperimentih in igralnih dejavnostih, ki so temeljili na fizikalnih in matematičnih principih. Sledil je obisk planetarija, kjer so si ogledali projekcijo zvezdnatega neba.


Nato so se pripravili za slavnostni koncert v Příchovicah, ki je potekal v Hiši kulture. Krčani so se predstavili s skladbami "Po Sloveniji" in miksom Michaela Jacksona ter skladb iz filma "Mama Mia". Posebno presenečenje pa je bila priredba češke skladbe "Bylinky," ki jo je odpela članica orkestra Manca Baznik in prejela stoječe ovacije.

Ravnatelj Glasbene šole Krško, Mitja Režman, je poudaril pomen kulturnega sodelovanja med šolama in se zahvalil gostiteljem za priložnost, da orkester praznuje svojo 30. obletnico s skupnim koncertom pobratenih šol. Dogodek je privabil visoke goste, vključno s pomočnikom ministra za kulturo Češke republike, veleposlanico republike Slovenije, županom mesta Přeštice in ravnateljem Umetniške šole iz Dobřanyja.

Izmenjava je utrdila vezi med mladimi glasbeniki in upamo, da bo spodbudila nove člane simfoničnega orkestra.