pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kultura Novo mesto

Z Damijanom Šinigojem o tem, kje spi veter

Piše: R.K.

Čas objave:
15.07.2021 11:00

Knjižnica Mirana Jarca v sklopu poletnih dogodkov drevi ob 19. uri pripravlja pogovorni večer z aktualnim prejemnikom nagrad desetnica in večernica – novomeškim literarnim ustvarjalcem Damijanom Šinigojem.

Novomeški pisatelj, prevajalec, scenarist, urednik in publicist Damijan Šinigoj je napisal štiri romane, tri zbirke kratke proze, prevedel več knjig, po njegovih scenarijih pa sta bila posneta dokumentarni in celovečerni film. Sicer pa je tudi potapljač in planinec, predvsem pa rad zahaja tja, »kjer veter spi« – v globine podzemnega sveta.

Naslovnica Kjer veter spi
Naslovnica Kjer veter spi
Knjižnica Mirana Jarca

Kjer veter spi je tudi naslov njegovega romana za najstnike, ki pa brez dvoma v svoje globine premami tudi odrasle bralce. Avtor dogajanje kot izkušen jamar in jamarski reševalec postavi v jamo, roman pa obravnava motiva, ki sta še kako prisotna med najstniki – dokazovanje svoje lastne vrednosti in preizkušanje mej prepovedanega. Nastala je napeta in kompozicijsko pestra pustolovka, boj za preživetje s prepričljivimi opisi okolja, ki ga avtor pozna kot lasten žep.

Z aktualnim prejemnikom nagrade desetnica za najboljše otroško ali mladinsko delo zadnjih treh let, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, ter nagrade večernica za najboljše mladinsko delo preteklega leta časopisno-založniškega podjetja Večer, se bo o njegovem življenju in ustvarjanju ob 19. uri v zavetju Parka Rastoče knjige ob novomeški knjižnici pogovarjala Nina Štampohar.