1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kultura Novo mesto

Muzeji danes vabijo na brezplačen obisk

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2021 07:00

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

Mednarodni muzejski dan MMD 2021 se letos posveča temi Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi. Letošnja ICOM tema želi opomniti na ključne spremembe v naši družbi in okrevanje v času epidemije covid-19.  

Danes tako muzeji in galerije po vsej državi obeležujejo mednarodni muzejski dan s PROSTIM VSTOPOM in obilico raznovrstnih dogodkov.

Kdo vse vabi na našem koncu?


- Na brezplačen obisk vabijo v Deželi kozolcev 

- Dolenjski muzej in Jakčev dom sta danes odprta ob 9. do 17. ure, Baza 20 od 8. do 16. ure. Vstop je prost. V muzeju si boste obiskovalci lahko ogledali in raziskovali stalno arheološko razstavo Arheološka podoba Dolenjske
na drugačen, interaktiven način, preko aplikacije za mobilne telefone.

- V Pokrajinskem muzeju Kočevje za vas pripravljajo brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav, ob 17. uri predstavitev Nastanek mesta Kočevje, vabijo tudi k ogledu gostujoče razstave Galerije Murska Sobota Nataša Kos: Distance from your God v Likovni salon Kočevje.

- V Kozjanskem parku se pridružujejo praznovanju Mednarodnega muzejskega dne in vabimo na grad Podsredo na dan odprtih vrat med 10. in 17. uro, na ogled naših stalnih in občasnih razstav: Kozjanski park, grad
Podsreda skozi čas, steklarska zbirka, razstava slik Franceta Slane, Herman Lisjak v Kozjanskem parku. Danes velja brezplačen vstop za posameznike in družine.

- Dolenjski muzej Novo mesto se pridružuje praznovanju s preoblikovanim načinom spoznavanja situl. Arheološko dediščino lahko na ta dan brezplačno spoznate tudi s pomočjo aplikacije za pametne telefone, prost bo tudi vstop v vse ostale razstave. Vabijo vas, da jih obiščete med 9. in 17. uro, ko bo vstop na vse njihove stalne in občasne razstave prost za individualne obiskovalce. Če boste želeli, boste lahko, na ta dan brezplačno, na stalni arheološki razstavi Arheološka podoba Dolenjske s pomočjo aplikacije za pametne telefone samostojno spoznavali situle in čas starejše železne dobe.

-Tudi v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem na stežaj odpirajo vrata in vabijo k brezplačnem obisku. Poleg ogleda stalne in začasne razstave vas ob 9. uri vabijo na delavnico Galerija spregovori - delavnica animacije bo zasnovana kot vaja oživljanja likov z glasom. Udeleženci bodo spoznali portret, načine premikanja delov obraza in ustvarjanja animiranega gibanja, hkrati pa bodo nastali animaciji dodali zvočne učinke. Hkrati se bodo udeleženci seznanili s pomenom avtorskih pravic in varovanja zasebnosti. Ob 14. uri pripravljajo virtualni sprehod skozi razstavo Matija Skurjeni, Sanje in nadrealne slike ob 18. uri pa: Nadrealizem in sanje: pogovor z Mitjem Fickom o izvorih njegove ustvarjalne prakse, o »prepletanju različnih ravni bivanja« pri ustvarjanju ter principih materializacije likovnih del.  Mitja Ficko (1973) je mag. umetnosti in je leta 2002 magistriral pri Metki Kraševec. Razstavljal je v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Srbiji in drugje). Na pogovor z umetnikom se je potrebno predhodno prijaviti.

- Dan odprtih vrat Mestnega muzeja Krško bo med 10. in 18. uro. 

- V svoje prostore vabi tudi Belokranjski muzej Metlika, ki letos obeležuje okroglih 70 let. Poleg brezplačnega ogleda stalnih in občasnih razstav, vabijo tudi na ogled filma Podobe Bele krajine ter na srečanje z zadnjim metliškim graščakom.