franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Mirna Peč

Muzeju Slaka in Pavčka podarili zapuščino čebelarja Alojza Kastelica

Piše: STA

Čas objave:
20.05.2021 16:37

V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči so ob današnjem svetovnem dnevu čebel podpisali donatorsko pogodbo o prejemu zapuščine pred desetletjem umrlega čebelarja in rojaka Alojza Kastelica z Vrhpeči. Ker se mirnopeški muzej posveča tudi čebelarstvu, bodo del Kasteličeve zapuščine razstavili v njegovem Čebeljem svetu.

Mirnopeški muzej bo med drugim hranil Kasteličeve knjige, revije Čebelar, njegov portret in priznanje Čebelarske zveze Slovenije, je povedala vodja muzeja Ljudmila Bajc. Kastelic je čebelaril v Mirni Peči. Napisal je knjigo Korenine čebelarjenja in o tej dejavnosti objavil več kot 200 strokovnih zapisov, je dodala.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je nad mirnopeško pečino Zijalo postavil čebelnjak in tam prideloval matični mleček. Pri tem je bil zelo uspešen, svoj čas pa je postal tudi Medexov največji dobavitelj tega čebeljega izdelka. Svoje bogato znanje je rad delil in prenašal mladim. Občina Mirna Peč mu je za njegove dosežke leta 2001 podelila občinsko nagrado, je še navedla Bajčeva.


Alojz Kastelic (1923-2010) se je rodil na Malem Vrhu pri Mirni Peči. Šolal se je v Mirni Peči, Novem mestu in Ljubljani. Kot uspešen čebelar je sodeloval s številnimi podjetji. Njegovi glavni izdelki so bili matični mleček, cvetni prah in propolis. Leta 1962 je pridelal 79 kilogramov matičnega mlečka in s tem v takratni Jugoslaviji dosegel svojevrsten rekord. Bil je tudi eden izmed pobudnikov ustanovitve Čebelarskega centra Slovenije.

O svojem delu s čebelami in pridobivanju čebeljih pridelkov je predaval v čebelarskih društvih po Sloveniji in Jugoslaviji. Napisal je vrsto člankov v Slovenskem čebelarju, pa tudi drugih publikacijah. Napisal je knjigi Korenine čebelarjenja in Hiperborejci v naših krajih.

Za svoj prispevek k razvoju slovenskega čebelarstva je prejel najvišja čebelarska odličja. Leta 1973 je prejel odličje Antona Janše prve stopnje, leta 1974 red dela s srebrnim vencem in leta 1998 častno priznanje Čebelarske zveze Slovenije za dolgoletno delo v čebelarski organizaciji.