IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Kultura Brestanica

Na gradu Rajhenburg razstava Posebno osebno - podobe oseb Andreja Brumna Čopa

Piše: STA

Čas objave:
20.02.2023 08:42

V veliki dvorani gradu Rajhenburg nad Brestanico so odprli razstavo Posebno osebno - podobe oseb akademskega slikarja Andreja Brumna Čopa. Razstava, ki bo na ogled do 17. septembra, prinaša slike iz njegovega opusa z motivom človeka, ljudi, ki so mu blizu, in lastne upodobitve, so sporočili prireditelji iz Kulturnega doma Krško.

Brumen Čop se posveča figuralni motiviki, ki je zanj kot umetnika intimna in osebna. Njegovi motivi so življenjski, rastline, živali, človek, naravno in urbano okolje ter razni dogodki. Na slikah lahko nastopajo posamezno ali združeno, so zapisali.

Slike na rajhenburški razstavi sicer lahko razdelijo na več skupin. V eni so portreti, večinoma doprsni, dopasni ali tudi stoječi, sedeči in ležeči, tudi akti in polakti. V drugi skupini so avtoportreti, obsežne so tudi upodobitve različnih posameznikov, dogodkov ali vtisov.


V katalogu omenjene razstave so objavili tudi druga avtorjeva dela oziroma slike, ki ji na tej razstavi niso predstavili, so še zapisali v Kulturnem domu Krško.

Andrej Brumen Čop se je leta 1967 rodil v Mariboru. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1993, dve leti kasneje je tam končal še slikarsko specializacijo. Na povabilo galerije Werkstadt Graz je leta 1994 študijsko bival v Gradcu. Izpopolnjeval se je tudi v Pragi, New Yorku in Berlinu.

Med letoma 2001 in 2002 je bil urednik revije Likovne besede. Ukvarja se še s knjižno ilustracijo in likovno opremo ter z drugimi eksperimentalnimi oblikami likovnega izraza. Živi v Ljubljani. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani je docent za slikarstvo, vodi tudi tamkajšnjo galerijo.