IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Kultura

Nova knjiga anekdot

Piše: Janez Pezelj

Čas objave:
15.11.2023 08:49

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je v sodelovanju z založbo Ruska dača v ponedeljek pripravila predstavitev knjige štiridesetih avtorjev Kako smo podpirali Natašo in ce celo zabavali.

Vabilo, v katerem je bil citat iz ocene Toneta Partljiča »V času somraka kulturnega slovenskega političnega diskurza pri politikih in medijih, če o sramotnih omrežjih ne govorimo, je poletela bela golobica vedrine, upanja in zaupanja prek naših hribov in dolin... Tudi, če jo bodo nekoč brali le kot zgodovinski spomin o prelomnem političnem letu 2022, so neprikrito navdušeni avtorji teh spisov dokazali, da so med nami še vera v izvoljene može in ženske, je navdušenje in volja, ja, dobra volja, veselje, optimizem in ne le moreča politična sivina«, je pritegnilo okoli 60 ljubiteljev knjig, ki se v Novem mestu več ali manj stalno udeležujejo vseh predstavitev knjig.

Knjiga anekdot, spominskih zapisov in povzetkov z družbenih omrežij je izšla v nakladi 500 izvodov, predstavili pa so jo Aleš Musar, predstavnik založbe Ruska dača, njen urednik Janez Pezelj in oblikovalec naslovnice Tomaž Grdin. Dogodek sta imenitno popestrili mladi novomeški flavtistki Barbara Jedlovčnik in Klara Malnar, ki sta zaigrali skladbi A. Gzrowetza Deutcher Tanz in Villanelle, bralki odlomkov Bojana Medle in Natalija Mikec, v njegovem prepoznavnem stilu pa ga je povezoval Franci Kek. Deset karikatur Branka Babiča, ki so obogatile 'Natašino knjigo', kot ji pravijo avtorice in avtorji, in so jih skenirane predvajali na plazmi, ni bilo potrebno komentirati.

V dobrih sedemdesetih minutah zanimivega kulturnega dogodka je Aleš Musar zbrane v novomeški knjižnici seznanil tudi z novo slovensko fundacijo predsednice RS dr. Nataše Pirc Musar, ustanove Alma za enake možnosti kariernega razvoja ter vključenost in skrb za starejše. (P. P.)