pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Kultura Ribnica

Občina Ribnica je branju prijazna občina

Piše: R.K.

Čas objave:
11.12.2021 07:00

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo je v letošnjem letu šestim občinam podelilo nazive Branju prijazna občina, med katerimi je letos tudi Občina Ribnica.

Od leta 2017 je nazive Branju prijazna občina prejelo 52 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstavi svoje nove projekte na tem področju. Tako je v letošnjem letu komisija naziv za tri leta potrdila 12 občinam. To so Brežice, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Hrpelje-Kozina, Jesenice, Medvode, Slovenske Konjice, Šmartno pri Litiji, Tržič in Zreče.

Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom občine spodbuditi k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci. Občine v svojih vlogah za pridobitev naziva izkazujejo visoko zavedanje o pomenu branja in knjige skozi odnos do knjižnične dejavnosti kot obvezne javne službe, še bolj pa je pomembno, tudi z lastnim razmislekom in ustvarjalnimi projekti.


Bralna kultura je ena od aktivnosti, ki dviguje posameznike in posledično družbo na višjo socialno raven in hkrati bistveno vpliva na ekonomski uspeh občine, dviguje kakovost bivanja ter ohranja poseljenost naših krajev, ki so oddaljeni od večjih kulturnih središč. To zavedanje nas zavezuje, da ustvarjamo pogoje za spodbujanje bralne kulture, so zapisali ob prejemu plakete in dodali: "Z odličnim sodelovanjem s Knjižnico Miklova hiša ter z zavodi, društvi in ostalimi organizacijami v občini ves čas ustvarjamo pogoje, ki omogočajo različne bralne dogodke, zato smo izjemno veseli pridobljenega naziva."

Naziv, namenjen spodbujanju k boljši bralni pismenosti in kulturi, so sicer tokrat poleg Občine Ribnica prejele še občine Kozje, Lendava, Trbovlje in Vodice ter Mestna občina Slovenj Gradec.