franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura

Razstava kiparskih del Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici Krško

Piše: R.K.

Čas objave:
15.03.2023 13:25

Planeti. Nazaj na zemljo je nova samostojna razstava ljubiteljske kiparke Hedvike Cener, ki jo je umestila v nove prostore Valvasorjeve knjižnice Krško, kjer je 10. marca potekala otvoritvena prireditev. Kakor njeni predhodni razstavi v prostorih krške knjižnice, Drevo, simbol življenja (2012) in Indijanska kultura (2015), tudi tokratna razstava v glavno vlogo postavlja naravo.

Razstava ni zgolj prijetna na pogled, temveč je tudi okrepljena s kritičnim pogledom, pozivom in ponujeno katarzo, ki je v naravi, naravnem. Kajti glas narave je jezik, ki živi tiho, manj opazno, manj vsiljivo. Je jezik življenja. Zapisan je v vsakem posamezniku, razumemo ga vsi, a marsikdo ga zaradi hitrega življenjskega tempa in drugih pritiskov ne sliši več. Hedvika Cener prepozna in opozarja na jezik narave, zato je tudi tokratno razstavo zasnovala kot poziv k miroljubnosti, klic k vrnitvi in čutenju narave.

Hedvika Cener svoja občutenja in razmišljanja že vrsto let preliva v kiparske izdelke. Bila je članica Društva likovnikov Krško Oko, v predkoronskem obdobju je pet let uspešno sodelovala z Ljudsko univerzo Krško. Pod njenim okriljem je združila ljubiteljske kiparje iz Posavja in soustanovila skupino Samorastniki, kjer je kot kiparka animatorka sooblikovala tečaje modeliranja z glino pod mentorskim vodstvom akademskega kiparja Lovra Inkreta. Sodeluje tudi z Večgeneracijskim centrom Krško, kjer na delavnicah predaja svoje znanje otrokom in mladim. Omenjena sodelovanja, kiparkino delo in osrednjo nit tokratne razstave je predstavila Mojca Pompe Stopar z Ljudske univerze Krško, ki je med drugim poudarila, da Hedvika Cener »za vsemi stvarmi išče globino in širino. Najraje ima motive iz narave. Na ogled nam je postavila planete – vse v barvi zlate in modre, barvi zemlje in neba. Nebo je modro, zemlja pa je zlata. Brez zemlje ni življenja. Kot sama pravi, je ta razstava »klic ljudem v sili«, da se ponovno zavemo pomena zemlje, narave in spremenimo svoj odnos do vsega, kar nas obdaja.«
Prireditev so sooblikovali Biserka Bračun z igranjem na gong, Maruša Ferenčak in Žan Bračun z vokalno-instrumentalnim nastopom ter najmlajša članica skupine Samorastnikov Urška Bračun, ki je s predajo šopka babici uradno otvorila razstavo, ki bo na ogled do 5. aprila. Prireditev je povezovala bibliotekarka Urška Šoštar.