1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kultura Radeče

Razstava o tolarju 30 let po njegovem rojstvu

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2021 08:47

Oktobra bo minilo 30 let od rojstva slovenskega tolarja. V Društvu Evronumizmatikov Slovenije so zato pripravili razstavo Radeče in tolar, s katero bodo obudili spomin na enega najpomembnejših dejavnikov slovenske državnosti, ki je danes preteklost. Razstava bo v Knjižnici Radeče na ogled od danes pa do 1. oktobra.

Odprtje razstave bo danes ob 18. uri v knjižnici v Radečah. Avtor razstave, ki so jo v društvu pripravili s pomočjo Občine Radeče in družbe Radeče papir nove, je numizmatik Matjaž Kukuruzovič. Ta se vrsto let posveča zbiranju in raziskovanju tolarjev ter različnih drugih plačilnih sredstev iz obdobja tolarja, so sporočili iz društva.

V papirnici Radeče so izdelali papir za bankovce, zato bodo na razstavi predstavili tudi postopke nastajanja tega papirja, na katerega so tiskali najprej začasne tolarske bone in nato tolarske bankovce. Na odprtju bo slavnostni govornik Franc Gros, ki je bil v času nastajanja in izdelovanja tolarja vodja proizvodnje vrednostnega papirja v papirnici Radeče.

Slovenija je 8. oktobra 1991 z uvedbo lastnega denarja stopila na pot denarne osamosvojitve. Do izdaje tolarskih bankovcev in kovancev so se kot zakonito plačilno sredstvo uporabljali vrednostni boni, ki jih je izdala RS. Banka Slovenije je prve tolarske bankovce - za 100, 500 in 1000 tolarjev - dala v obtok 30. septembra 1992. Tolar je kot zaupanja vredno in trdno valuto 1. januarja 2007 nadomestil evro.