stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura Kostanjevica na Krki

Re/Forma viva v Kostanjevici na Krki

Piše: STA

Čas objave:
02.07.2021 15:25

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi odprli dokumentarno razstavo Re/forma viva, ki so jo pripravili ob 60-letnici tamkajšnjega mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva. Ta se bo osredotočila na fotografsko gradivo in zgodbe iz bogate dokumentacije kostanjeviškega kiparskega delovišča. Na ogled bo do 26. septembra.

Dokumentarno razstavo Re/Forma viva so pripravili s pomočjo bogatega dokumentarnega gradiva, ki ga hranijo. Ta sicer obsega za štiri metre gradiva in obsega prva tri desetletja simpozija v Kostanjevici na Krki.

Ob pripravah na razstavo so omenjeno gradivo kronološko uredili in z namenom celostne digitalizacije popisali. Večino gradiva pa predstavlja izvirna snov, zbrana v prijavnih mapah, ki so sestavljene iz korespondence in predstavitvenega gradiva umetnikov, na podlagi katerega je umetniški svet simpozija kiparjev Forma viva izbiral udeležence.

Manjši del gradiva obsega poslovanje tajništva Forme vive, nastajanje parka skulptur Forma viva med letoma 1962 in 1979, poslovanje z okrajnimi in občinskimi uradi, tiskovine, povezane s Formo vivo in fotografije. Omenjena dokumentacija je "prvovrstni vir za vpogled v kiparsko ustvarjanje tistega časa v slovenskem, jugoslovanskem in mednarodnem prostoru".

Poudarili so tudi, da "vsebina priča o namenu in konceptih simpozija ter odločnosti organizatorjev, da jih uveljavijo. O posameznikih, ki so predano, neposredno, nesebično in neutrudno delovali v splošno korist, zavedajoč se človeške potrebe po umetnosti".


Po podatkih kostanjeviške galerije je ta v 60 letih obstoja simpozija gostila 133 kiparjev, tolikšno pa je tudi uradno število v njenem okviru ustvarjenih monumentalnih skulptur. Tem se bosta do konca meseca pridružili še dve novi.

V parku skulptur Forma viva sicer stoji 79 skulptur, 14 v Kostanjevici na Krki, ena v parku Term Čatež in ena na Ratežu pri Novem mestu. Park ima od leta 1999 status spomenika državnega pomena in je neločljivo vpet v okolico stavbe nekdanjega samostana ter pomemben element varovane kulturne krajine, so še zapisali v kostanjeviški galeriji.

Kostanjeviška Forma viva je leta 1961 nastala na pobudo Jakoba Savinška in Janeza Lenassija oziroma kiparjev, ki sta po vzoru kiparske prireditve v St. Margarethnu na avstrijskem Gradiščanskem leta 1959 podobno predlagala še za Slovenijo. Plod dolgoletnih kiparskih srečanj je več kot sto lesenih skulptur, ki so postavljene po tem dolenjskem mestu in v njegovi okolici.

Največ jih stoji v galerijskem parku ob kostanjeviškem gradu oziroma na vrtovih nekdanjega samostana, kjer od leta 1974 domuje Galerija Božidarja Jakca.

Forma viva je sicer sestavni del kostanjeviškega galerijskega dela. Leta 1988 je prišlo do desetletne prekinitve v njenem prirejanju, od leta 1998, ko so jo obudili, pa jo prirejajo bienalno. Forma viva v Kostanjevici na Krki sicer velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu.