stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura

Skupinska likovna razstava Začrtano

Piše: R.K.

Čas objave:
19.10.2023 08:59

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem so odprli začasno skupinsko razstavo Začrtano, ki so jo posvetili raziskovanju medija in tehnike risbe. Predstavili so dela samorastniških in akademskih likovnikov, ki s samorastništvom čutijo določeno sorodnost.

Črta kot orodje za izražanje idej, čustev, lepote, pogledov, razumevanja sveta se na novi začasni razstavi v trebanjski galeriji kaže skozi dela slovenskih umetnikov Saše Bezjak, Julije Drgan, Nejca Franetiča, Branke Pirc, Judite Rajnar Prosen in Sama. Branka Pirc, Judita Rajnar Prosen in Samo so prijateljem trebanjske galerije že znani, preostale tri bodo obiskovalci lahko spoznavali do 11. februarja prihodnje leto.

»Ustvarjalci so slogovno različni, umetnosti predani in intuitivno izražajoči se duhovi, ki so jih oblikovale različne življenjske izkušnje. Njihova dela so namenjena beleženju intimnega, raziskovanju in proučevanju lastnega notranjega sveta in travm; s pomočjo umetnosti se avtorji povezujejo s samimi sabo, s svojimi koreninami. Na drugi strani problematizirajo družbene norme, polemizirajo z družbeno situacijo ter z deli proučujejo kulturo in družbo. Črta je zanje torej sredstvo za izražanje kombinacije lastnih občutij in družbenih izzivov, s katerimi se vsakodnevno srečujejo,« pojasnjuje kustodinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje in avtorica razstave Andrejka Vabič Nose.

Edinstvena zbirka Galerije likovnih samorastnikov Trebnje šteje že skoraj 1500 del, ki so jih v zakladnico prispevali avtorji in avtorice iz 51 držav sveta. Tokratna začasna razstava, ki jo je odprl župan Občine Mokronog-Trebelno mag. Franc Glušič, z glasbo pa je dogodek obogatila Glasbena šola Trebnje, pa je prav zaradi raznolikosti del na razstavi še toliko bolj priložnost za spoznavanje širokega razumevanja risbe, ki avtorjem omogoča eksperimentiranje in raziskovanje novih tehničnih kombinacij za zapis avtorskih poetik.