franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Novo mesto

V Dolenjskem muzeju kolonija 18. Novomeški likovni dnevi

Piše: STA

Čas objave:
09.05.2022 13:04

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je danes začela petdnevna likovna kolonija 18. Novomeški likovni dnevi, ki se je ob umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje pet slovenskih umetnikov in gosta iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Ustvarjena dela bodo predstavili na julijski razstavi v Jakčevem domu.

Umetniški vodja novomeške kolonije in črnomaljski slikar Lozar je na današnji novinarski konferenci povedal, da so pri izboru gostov letos prednost dali mlajšim ustvarjalcem.

Vsi letošnji udeleženci so sicer slikarji. Gost iz Sarajeva je tudi kipar. Kot je v navadi, udeležencem kolonije niso predpisali teme ali motiva, je dodal.

Želijo le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča kreativne iskre in ustvarjalni dialog.

"Gre sicer za združbo močnih in profiliranih avtorjev. Zaznamujejo jih različne avtopoetike in tehnike ustvarjanja. To je sicer v duhu te novomeške kolonije, kjer gre za soočanje različnih avtorjev različnih generacij, in da se potem nekako pride do notranjega dialoga ter zanimive razstave," je še dejal Lozar.



Udeleženci letošnje kolonije so Maša Gala iz Ljubljane, Stojan Grauf iz Maribora, Iris Jambrek iz Zagreba, Anja Jerčič Jakob iz Ljubljane, Adis Lukač iz Sarajeva, Luka Širok iz Šempetra pri Novi Gorici in Lučka Šparovec z Bleda. Častni gost in predavatelj na četrtkovem pogovornem popoldnevu bo akademski slikar in Prešernov nagrajenec Dušan Kirbiš.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letos nabralo 133 likovnih izdelkov 117 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija v okrilju Dolenjskega muzeja poteka šestnajsto leto. Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža.

Med letošnjo kolonijo bodo v Jakčevem domu v četrtek ob 17. uri pripravili pogovorni popoldan Svoboda in nujnost, na katerega so kot častnega gosta povabili slikarja Dušana Kirbiša. Razstavo 18. Novomeških likovnih dnevov bodo v Jakčevem domu odprli 1. julija. Na ogled bodo do 3. septembra, je navedla kustosinja omenjene novomeške kolonije in Jakčevega doma in Jasna Kocuvan Štukelj.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja prvih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač.