franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki razstava slikarja Erika Mavriča

Piše: STA

Čas objave:
24.09.2022 09:53

V lapidariju Galerije Božidarja Jakca - Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki so sinoči ob 19. uri odprli razstavo Dolgo črno poletje slikarja Erika Mavriča. Razstavljena dela govorijo o kratkovidnosti in samoumevnosti sodobne družbe in s tem povezanimi eksistencialnimi tegobami posameznika, ujetega v družbene vzorce.

Mavrič je za razstavo ustvaril povsem nova dela in jih že v osnutkih zastavil in prilagodil razstavnemu prostoru kostanjeviškega lapidarija. Ta sicer predstavljajo (samo)ironično grotesko in humoresko, kjer je v glavni vlogi vselej človek, je ob razstavi zapisal kustos Miha Colner.

Mavriča, ki se prvenstveno izraža z risbo, je označil za enega najbolj enigmatičnih domačih ustvarjalcev, ki se s svojim skrajno raznolikim umetniškim delovanjem navezuje na številne tehnike, žanre in tendence iz zgodovine in jih umešča v polje sodobne umetnosti.

"Njegovi izrazito sodobni in aktualni motivi se med drugim napajajo pri socialnemu realizmu, ekspresionizmu, nadrealizmu, kubizmu in stripovski produkciji," razstavljena dela pa je ustvaril na lesenih površinah.


Mavrič je nanje risal z ogljem, in tako "ustvaril kompleksne, obsežne in podrobne kompozicije, ki prinašajo skrajno temačno in hkrati humorno pripoved o svetu tukaj in zdaj, kakor tudi v bližnji in daljni prihodnosti", je dodal kustos.

Njegove risbe so "apokaliptične in se izrisujejo v luči resigniranega pogleda v bodočnost, kjer se vsakdanji pojavi sprevračajo v grotesko. V tem pogledu je razstava Dolgo črno poletje svojevrstna sodobna interpretacija motiva ladje norcev, kjer se potniki krhkega splava brezglavo predajajo mesenim užitkom, medtem ko neustavljivo plujejo proti prepadu in neizbežni smrti, kar umetnik primerja s stanjem duha sodobnega sveta," je še zapisal Colner.

Mavrič se je rodil leta 1979. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 2004 diplomiral iz slikarstva, leta 2008 pa še magistriral. Med študijem je prejel študentsko Prešernovo nagrado in leta 2012 posebno priznanje strokovne žirije 16. slovenske kiparske razstave. Svoje delo je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in ustvarja v okolici Krškega.

Razstava bo na ogled do 27. novembra.