franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki skupinska razstava Vegetacije

Piše: STA

Čas objave:
09.04.2022 07:52

V lapidariju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so včeraj odprli skupinsko razstavo Vegetacije, na kateri se predstavljajo vizualne umetnice Nika Erjavec, Tina Konec, Tea Kralj in Tilyen Mucik. Razstava sooča dela, ki se v svojem delovanju posvečajo različnim vidikom upodabljanja in obravnavanja narave skozi perspektivo umetnosti.

Umetnice pri svojem delu obravnavajo odnos človeka do naravnega okolja, ki se je v različnih zgodovinskih obdobjih in v sodobnem času neizbežno izkazoval ter odražal tudi v dominantni vizualni kulturi in umetnosti, je ob razstavi zapisal kustos Miha Colner.

Dela na razstavi tako odražajo globoko navezanost in povezanost sodelujočih umetnic z vsem zemeljskim, o čemer v veliki meri pričajo povsem različni načini uporabe vegetativnih oziroma rastlinskih elementov.

Ustvarjalke druži predvsem skrajna raznolikost njihovih avtorskih prijemov. Nika Erjavec se predstavlja z novomedijsko prostorsko instalacijo, Tina Konec s serijo velikoformatnih risb, Tea Kralj s slikarskim ciklusom in Tilyen Mucik predvsem z naborom fotografij v razširjenem polju.

Umetnice s svojim lucidnim, angažiranim in večplastnimi umetniškim delovanjem opozarjajo na človekovo odvisnost od narave in na okoljske tegobe sodobnega sveta, je še zapisal Colner.


Leta 1994 rojena Nika Erjavec je diplomirala na oddelku za unikatno oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO). V zadnjih letih raziskuje predvsem zaznavnost vibracije in zvoka, od njegove materialnosti do hiperobjektnosti okoljskih sprememb na ravni akustične krajine in širše. Deluje na področju raziskovalne intermedijske umetnosti, gledališča, fotografije in oblikovanja.

Tina Konec se je rodila leta 1992 v Mariboru. Diplomirala je iz slikarstva na ALUO. Ukvarja se tudi z otroško ilustracijo in vodi delavnice za otroke. Živi v Ljubljani in Oplotnici.

Leta 1986 rojena Tea Kralj je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Živi in dela v Tomišlju pri Ljubljani.

Tilyen Mucik se je rodila leta 1995. Diplomirala je na Visoki šoli za storitve - oddelek fotografija v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 19. junija.