franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura

FOTO: V Krškem podelili Prešernove plakete in priznanja

Piše: R.K.

Čas objave:
11.02.2022 08:50

Za predano delo in izredne uspehe na področju ljubiteljske kulture sta župan Mestne občine Krško Miran Stanko in predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek v sredo na osrednji slovesnosti ob kulturnem prazniku v Kulturnem domu Krško domačim ustvarjalcem podelila Prešernove plakete in priznanja.

Kot je v svojem slavnostnem nagovoru poudaril mag. Mirko Cigler, upokojeni diplomat in bivši veleposlanik, sicer posavski rojak, ki je mladost preživljal na Senovem, je kultura velika žrtev pandemije, a deficit profesionalne kulture je na srečo nadomestila ljubiteljska kultura. »To je tista kultura, ki ji pandemija ne more do živega,« je poudaril in dodal: »Ko pandemija omejuje našo svobodo, posledično omejuje tudi našo kulturo, kajti ni kulture brez svobode,« je dodal Cigler. »V teh dneh pogosto slišimo, kako je bila kultura za Slovence eden ključni državotvornih elementov. Če je to res držalo v preteklosti, ni nobenega razloga, da to ne drži v teh prelomnih časih. .. Ti časi so tudi prelomni za kulturo, ki kot zrcalo prinaša luč novega ter opozarja na temo starega.«

prešernove-plakete, krško
V Krškem podelili Prešernove plakete in priznanja
Mestna občina Krkško

Nagrajenke in nagrajence ter ostale zbrane sta uvodoma pozdravila in jim ob prazniku čestitala tudi predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek in župan občine Krško mag. Miran Stanko. Župan je ob tem izpostavil, da ljubiteljsko kulturo lahko štejemo kot tisto izvorno, katere vodilo je ustvarjati z veliko mero ljubezni, zase in za svojo okolico. Ljubiteljska kulturna društva imajo danes še vedno nalogo povezovanja, prenašajo kulturno izročilo na mlajše rodove in krepijo slovensko identiteto. Dodal je še, da si lokalna skupnost prizadeva, da omogoča primerne pogoje za delo ustvarjalcev.

prešernove-plakete, krško
V Krškem podelili Prešernove plakete in priznanja
Mestna občina Krkško

Med dobitnike bronastih Prešernovih plaket so se zapisali Vida Slivšek iz KD Leskovec pri Krškem, ki deluje v skupini za ročna dela, zadnja štiri leta tudi kot vodja, hkrati pa je tudi aktivna članica skupine pevk ljudskih pesmi Lastovke; Gregor Lekše iz KD Leskovec pri Krškem, kjer je član upravnega odbora, strokovnjak za ozvočenje in tehniko, ter tudi igralec; Matej Žokalj iz KD Leskovec pri Krškem, kjer je aktiven član dramske sekcije in harmonikarske skupine ter nepogrešljiv član tehnične podpore, ter Andrej Medvešek, dolgoletni član DKD Svoboda Senovo, kjer največ časa nameni igranju diatonične harmonike, sodeluje pa tudi pri pripravi priredb za potrebe novih odrskih postavitev ter učenju mlajših rodov.

prešernove-plakete, krško
V Krškem podelili Prešernove plakete in priznanja
Mestna občina Krkško

Srebrno Prešernovo plaketo je letos prejel Alojz Kranjc, že štirideset let član Moškega pevskega zbora KD Svoboda Brestanica, kjer je s svojim aktivnim udejstvovanje pripomogel h temu, da se je zbor uveljavil kot dober in priznan interpret zborovske pesmi tudi izven meja občine in Posavja.

Posebno priznanje Zveze kulturnih društev pa so za uspešno izvedene začrtane programe v letu 2021 prejeli Kulturno društvo Svoboda Brestanica, Društvo likovnikov – OKO, Društvo ljubiteljev fotografije Krško in Kulturno društvo Stane Kerin Podbočje.

Kulturni program osrednje slovesnosti, ki sta jo povezovala Nik Škrlec in Boštjan Gorenc – Pižama, so oblikovali Luka Dukarić, Tomaž Rožanec in Zvezdana Novaković.