stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava Ni mi vseeno slikarja Jožeta Kumra

Piše: STA

Čas objave:
05.05.2022 06:00

V galeriji Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu so sinoči odprli razstavo Ni mi vseeno dolenjskega akademskega slikarja Jožeta Kumra. Predstavljen je izbor del, ki jih je ob ruski agresiji na Ukrajino pripravil kot svoj prispevek k miru. Hkrati opozarja na okoljske probleme in se zavzema za izboljšanje medsebojnih odnosov.

"Ne morem verjeti, da se po letih izkušnje druge svetovne vojne to dogaja v Evropi. Namreč vojna v Ukrajini, ki je nekaj nedopustnega in nesmiselnega. Kot da ti, ki so začeli to nepotrebno agresijo, nimajo zgodovinskega spomina," je Kumer pojasnil za STA. "Sprašujem se zakaj? Kako je to mogoče? So morda prespali ure zgodovine," je dodal.

Opozoril je tudi, da se medtem, ko astronavti iz vesolja opazujejo Zemljo, ta zdi manjša in krhkejša, in da se mnogi na njej ne zavedajo, da ta lepi planet stopa po poti okoljskega uničenja. "Truditi se moramo, da naša Zemlja, ki je enkratna in neponovljiva, taka tudi ostane," je nadaljeval in še pristavil, da njegova razstava prinaša izbor umetniških del, s katerimi bi rad prispeval k miru in čistejšemu okolju.



Kumer se je leta 1953 rodil v Novem mestu. Sprva se je v tovarni zaposlil kot navaden delavec. Pozneje se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1982 diplomiral iz slikarstva. Po diplomi je na novomeški srednji šoli poučeval likovno umetnost, od leta 1987 deluje kot samostojni slikar. Za njim je vsaj 50 samostojnih razstav, udeležil se je tudi vrste skupinskih. Poleg slikanja se ukvarja še z ilustracijo in kiparstvom. Živi in ustvarja v Dolenjskih Toplicah.

Razstavo v galeriji Kulturnega centra Janeza Trdine je pripravilo Društvo likovnih umetnikov Dolenjske. Na ogled bo do 27. maja.