nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji

Piše: STA

Čas objave:
24.05.2023 09:35

Društvo za sonaravni razvoj Focus bo na stopničasti prireditveni ploščadi nad Rozmanovo ulico v Novem mestu drevi ob 19. uri odprlo fotografsko razstavo na prostem Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji. Njen avtor je fotograf Matjaž Krivic. Razstava bo v Novem mestu na ogled do 11. junija, nato jo bodo preselili v Maribor.

Po razstavi bodo vodili člani odprave v Boliviji, fotograf Krivic, novinarka Maja Prijatelj Videmšek in predsednica Focusa Živa Kavka Gobbo.


V primeru slabega vremena bodo predstavitev razstave preselili v atrij bližnje Knjižnice Mirana Jarca.

Omenjene fotografije so sicer nastale na reportažnem potovanju po Boliviji v okviru projekta Naša hrana - naša prihodnost oziroma Our Food - Our Future in ob podpori Focusa.

Besedilo k fotografijam je prispevala novinarka Prijatelj Videmšek, ki se je v Boliviji srečala s številnimi predstavniki različnih skupin prebivalstva, z živinorejci, s trgovci z lesom, staroselskimi skupinami, z varuhi gozda in vplivnimi posamezniki.

Kot so pojasnili v Focusu, so lanski jesenski požari v Boliviji požrli tisoče hektarjev gozdov, namesto katerih "bodo kmalu posejani soja, koruza in sirek, čez nekaj let pa bodo nanje naselili govedo".



O krčenju tropskih gozdov v Boliviji se sicer ne piše veliko, ker tudi v sosednji - veliko večji Braziliji - pospešeno uničujejo amazonski deževni gozd. Toda intenzivnost podiranja dreves v Boliviji je tolikšna, da ima država tretjo najvišjo stopnjo krčenja primarnih tropskih gozdov, takoj za Brazilijo in Demokratično republiko Kongo, so navedli v društvu.

Bolivija je po podatkih okoljske nevladne organizacije Prijatelji narave - Friends of Nature predlani izgubila skoraj 300.000 hektarjev gozdov, s čimer je po stopnji uničevanja primarnih tropskih gozdov s tretjega mesta izrinila Indonezijo.

Med letoma 1976 in 2021 je izgubila 8,6 milijonov hektarjev ali 14 odstotkov vseh gozdov. Intenzivnost tamkajšnje deforestacije se povečuje, zvezna vlada pa jo podpira z zakonodajo in s proračunskim denarjem. Do leta 2025 namerava potrojiti obseg obdelovalnih površin in podvojiti število glav goveda z zdajšnjih 10,6 na 22 milijonov, kar znese približno dve glavi na prebivalca.

Razstavo so pripravili z denarno podporo Evropske unije in ministrstva za zunanje in evropske zadeve, so še sporočili iz društva Focus.