IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava slik Karmen Bajec

Piše: STA

Čas objave:
17.01.2023 10:46

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo slik akademske slikarke Karmen Bajec. Njeno slikarstvo je pripomoček za umirjeno ohranjanje spomina na magične trenutke. Naslovi njenih slik so enigmatični, začarajoči in vodijo naravnost v gledalčevo intimo, je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.

Opazovalec njenih slik je postavljen v stanje, kjer iluzija ne obstaja zato, da bi prevarala oko, ampak da bi mu omogočila videti bolje in več.

Nekaj tako prvinsko intimnega gledalca udari kot potres nečesa neubesedljivega in čiste lepote. Slikarka kot raziskovalka barvnih plati pa vedno znova vzpostavlja svoj geometrijsko abstraktni red, v katerem zrcali, prepoznava in odkriva samo sebe, je dodala Pregl Kobetova.

Slikarka sicer z razporejanjem čistih linij, barvnih pasov in geometrijske natančnosti, ki na vseh slikah ni nujno strogo navzoča, ustvarja optično prepričljive učinke in barvne akorde.

Za slikanje novih doživetij in občutij je našla svoj jezik, na svoje slike, očiščene vseh nepotrebnih težkih občutij, pa ne vnaša ne veselja in ne žalosti. "Vse je premešano in prepuščeno gledalcu, da se sam znajde v njih."



Na vsaki njeni sliki je možno prepoznati zgodbo. Njihovi naslovi pa so napotek za gledanje in odgovori na gledalčeva vprašanja. Besede v naslovih so tako sopotnice njenega slikarstva, je še zapisala Pregl Kobetova.

Karmen Bajec se je leta 1981 rodila v Ajdovščini. Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je vpisala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam leta 2005 diplomirala, pet let kasneje pa še magistrirala. Drugi letnik je končala na študijski izmenjavi v estonskem Talinu.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je izobraževala tudi pedagoško-andragoško. Obiskovala je usposabljanja kulturnih delavcev in ljudi z oviranostjo, katerih namen je bil vključevanje slepih in slabovidnih na področju kulture. Skupinsko razstavlja od leta 2003, samostojno pa se je od leta 2005 predstavila skoraj na 30 razstavah. Udeležila se je več domačih in mednarodnih likovnih kolonij. Leta 2019 je bila na rezidenci v Parizu. Ukvarja se s slikarstvom, pedagoškim vodstvom, z likovno kritiko in ilustracijo. Živi in ustvarja v Starem trgu pri Ložu.

Njena razstava bo v Galeriji Krka na ogled do 17. februarja.