stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu skupinska razstava risbe in slikarstva Iskanje novih podob

Piše: STA

Čas objave:
27.10.2023 10:26

V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli skupinsko razstavo, s katero raziskujejo razvoj risbe in slikarstva v Sloveniji v zadnjih 15 letih. Na tej sodelujejo avtorji srednje in mlajše generacije, Nevena Aleksovski, Ivana Bajec, Neža Jurman, Ajda Kadunc, Miha Perne in Leon Zuodar. Razstava bo na ogled do 18. novembra.

Osrednji poudarek so na razstavi dali raziskovanju umetniškega dela, ki zavestno zavrača medijsko čistost in se nenehno prepleta z vplivi popularne kulture, družbeno-političnega okolja in sprememb, ki jih spodbuja tehnološki razvoj, so sporočili iz Simulakra.

Risba, kot osnovno izrazno sredstvo, na tej razstavi izstopa zaradi svoje "gestualnosti in osebne zaznamovanosti, hkrati pa presega omejitve tradicionalnih formatov papirja ali platna ter meji na področja fanzinov, ulične umetnosti, naivne umetnosti in tudi angažiranih pristopov".

Postavitev razstave pa odraža raznolikost izraza in pristopov posameznih umetnikov, so dodali v galeriji.

Po njenih podatkih se Nevena Aleksovski s svojim delom navezuje na migracije in spreminjajočo se človeško identiteto. Navedeno povezuje s konceptom osebnega in javnega, iracionalnega in racionalnega ter stvarnega in imaginarnega. Njeno umetniško delo združuje slikarstvo, risbo in najdene predmete. Z njim se dotika svoje osebne zgodovine in družbe, v kateri biva.


Ivana Bajec ostaja zvesta slikarskemu platnu in raziskuje intuitive in raziskovalne pristope, ki spretno združujejo figurativno in abstraktno motiviko. Njeno prehajanje med različnimi pristopi odpira razmišljanje o raznolikosti podob in metod, ki obogatijo slikarstvo, in mu omogočajo tretjo pot med stvarnim in abstraktnim.

Neža Jurman se izraža z vrsto umetniških disciplin, vključno s slikarstvom, risbo, kiparstvom, umetniško grafiko in ulično umetnostjo. Njen prepoznaven slog gestualnih in teksturiranih risb ponazarja razmišljanje o sodobnem človeku, razpetem med iskanjem smisla in sistemsko potrebo po produktivnosti.

Ajda Kadunc, predstavnica najmlajše generacije, na razstavi razmišlja o sodobnem slikarstvu v kontekstu prostora. Njena dela se navezujejo na trenutke sprememb, ki izhajajo iz razpadajočih struktur, ob tem pa ne zanemarjajo situacijske postavitve, ki vzpostavljajo kontekst njenih slik, risb in objektov.

Miha Perne izstopa kot risar, ki prepleta eksperimentalni in izkustveni pristop. Njegove risbe, ki presegajo en sam slog izražanja, odražajo sposobnost prepletanja različnih tehnik in gradiva.

Leona Zuodarja odlikuje konceptualni pristop, ki šivanje in tekstilni kolaž spaja v samosvoje slikarsko delo. S tem povezuje materialnost slik z vsebinskimi koncepti, ki so povezani v nerazdružljivo celoto, so še zapisali v Simulakru.