stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kultura Trebnje

V trebanjski galeriji likovnih samorastnikov odprtje razstave kubanskega umetnika Manglarja

Piše: STA

Čas objave:
22.02.2024 10:20

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje bodo drevi odprli razstavo kubanskega umetnika Ramona Rodrigueza Fernandeza - Manglarja z naslovom Načini pobega. Razstavljene bodo slike, v katerih umetnik izpostavlja in kritično obravnava kubansko ekonomsko, socialno in politično krizo, ki se odraža v valovih emigracij.

Kubanski umetnik je nagrajenec 55. mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje, ki ga vsako leto pripravlja omenjena galerija. Leta 2022 je strokovno komisijo prepričal s kolažem, z diptihom Tisoč in en način za pobeg iz raja, v katerem gruča ljudi pogleduje proti nebu v upanju, da bodo tudi njim zrasla krila, da bodo uspeli splezati na balon ali se vanj enostavno spremeniti.

"Manglarjeve zgodbe v stisnjenih formatih so okna v svet negotovosti, tesnobe in neodobravanj, s katerimi se soočajo Kubanci. Z očmi dokumentarista pri likovnem ustvarjanju izpostavlja in kritično obravnava kubansko ekonomsko, socialno in politično krizo, ki se odraža v valovih emigracij. Intenzivnost vsakodnevnega dogajanja in vseprisotnega strahu pa spretno blaži s simbolnimi fantazijskimi elementi, ki gledalcu omogočajo, da v milejši obliki doživlja močna negativna čustva ujetih figur," je zapisano v prospektu razstave.



Razstava bo na ogled do 12. maja.

Leta 1958 na Kubi rojeni umetnik je imel do zdaj osem samostojnih razstav, sodeloval je tudi na skupinskih razstavah kubanskih umetnikov v Italiji, Nemčiji, ZDA, Španiji in Belgiji.