Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Male živali Novo mesto

VIDEO: Najdražji pes na svetu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.11.2016 15:55

Zagotovo ste že slišali za tibetanske mastife. V Slovenijo je bila prva psička te pasme pripeljana leta 1995 iz ugledne francoske psarne du Domaine des Alizes. Psička Luan- He du Domaine des Alizes je bila lepa psica s čudovitim značajem, ki je dala tudi dve kakovostni legli in skoraj vsi v Sloveniji živeči tibetanski mastifi so njeni potomci. Ima pa ta pasma povsem drugačno zgodbo na Kitajskem, kjer je pravi statustni simbol.

Razstave tibetanskim mastifov na Kitajskem so prava paša za oči, saj so tam na ogled  velike, "razkošne", precej okosmatene vrste te pasme, najdražji psi pa so na prodaj tudi po neverjetni ceni milijon dolarjev. Najdražji pes na svetu tako izvira prav iz te pasme in je bil prodan za 1,9 milijona dolarjev.

Na Kitajskem se poraja vprašanje "čistosti" vzreje, saj je znano, da obstajajo pasje farme, kjer vzrejajo tibetanske mastife, ali kot jim rečejo na Kitajskem do-khyije, narejene za kitajske bogataše. Ti psi so dobesedno "narejeni po meri", po okusu bogatašev, ki si gradijo status v družbi. Do-Khyji so veliki kot teleta, s preveč viseče kože na glavi, da že spominjajo na psa Sv. Huberta, neskladni, pretežki in netipičnega zibajočega gibanja. Ti psi se bistveno razlikujejo od pravih do-khyijev, ki jih imajo ob sebi tibetanci in tibetanski nomadi.


Pravi do-khyi je pes, ki spominja prej na pastirskega psa kot pa molosa z odvečno kožo, njegovo gibanje je kljub velikosti psa lahkotno in povezano, psi se razvijajo izredno dolgo in dosežejo svojo pravo velikost in moč pri 4. do 5. letu starosti, mnogi psi pa se razvijajo še dlje.

Žal pa se tudi v Evropi pojavljajo t. im. instant tibetanski mastifi, ki so pri 1. letu starosti že skoraj narejeni psi. Nekateri evropski vzreditelji pa preveč težijo k težjemu tipu psa in ne vidijo ničesar drugega kot le maso in velikost. Kljub vsemu pa so ti, ki so trenutno doma v evropskih deželah, občutno cenejši.