pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

120 let Prostovoljnega gasilskega društva Št. Jurij

Piše: R.K.

Čas objave:
09.08.2022 08:45

Minulo soboto je Prostovoljno gasilsko društvo Št. Jurij slovesno obeležilo svojo 120-letnico delovanja, ob tej priložnosti pa so slavnostno prevzeli tudi novo gasilsko vozilo GCGP-1.

Slovesnega dogodka, ki se je pričel s svečano gasilsko parado, so se udeležilo podžupan Janez Pintar, predsednica Krajevne skupnosti Št. Jurij Marinka Rebolj, predsednik Regije Ljubljana II Uroš Gačnik, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, župnik Boštjan Modic, ter seveda predsednik PGD Št. Jurij Rafael Kadunc, poveljnik PGD Št. Jurij Gašper Remic, številni gasilke in gasilci, tamkajšnji krajanke in krajani.

»Ponosen in srečen sem, da danes skupaj s članicami in člani PGD Št. Jurij praznujemo 120-letnico obstoja našega društva,« je zbrane na slovesnosti nagovoril predsednik PGD Št. Jurij Rafael Kadunc. Ob tej priložnosti nas je popeljal skozi zgodovino društva, glavne mejnike, ki so zaznamovali njegovo delovanje v 120 letih.

Kot je povedal, je PGD Št. Jurij daljnega leta 1902 ustanovil prvi redni učitelj v šentjurski dolini Ivan Nemec, aktiven krajan, dejaven tudi na kulturnem področju. Dom so zgradili ob cesti, ki pelje v vas, kjer stoji še danes. Dom je imel sprva le spodnje prostore, v katerih je bila orodjarna, po koncu II. svetovne vojne pa so nato pod vodstvom Jožeta Galeta zgradili še zgornje prostore.

Društvo je vseskozi skrbelo tudi za dobro opremljenost ter usposobljenost svojih članov. Ob začetku delovanja so imeli le ročno črpalko, s časom so pridobili še motorni brizgalni Ilo in Soro. Prvo gasilsko vozilo IMV kombi je nato društvo kupilo ob 70-letnici njegove ustanovitve, leta 1972. Leta 1979 je postalo bogatejše še za novo črpalko Rosenbauer. Naslednje novo vozilo Mercedes, naknadno opremljeno kot GV-1, so prevzeli leta 1996, ta je v uporabi še danes. Ob 100-letnici delovanja so se razveselili novega vozila Mitsubishi GVGP-1, ki je že sledilo modernejšim trendom opremljanja gasilskih vozil.

Po letu 2002 so vložili veliko sredstev tudi za nabavo nujne osebne zaščitne opreme. Prav tako so v zadnjem obdobju preuredili garažo v gasilskem domu ter opravili nekatera druga dela na domu. Leta 2009 so kupili malo rabljeno vozilo GVV-1.

Leta 2019 se jim je ponudila priložnost za nakup vozila Mercedes Atego, ki so ga nato tudi kupili. S slavnostnim prevzemom novega vozila so zaradi epidemije covida-19 počakali vse do tega dne. Je pa to zato lepo sovpadlo z lepim okroglim jubilejem društva.

Kot je še povedal, svoja vozila uporabljajo na vseh večjih intervencijah po Sloveniji in širše. Sodelovali so v Ukvah v Italiji, v Železnikih, Komnu, na kraškem robu, v Osilnici. Nedavno so se trikrat odpravili tudi na gašenje požara na Krasu.

Novost v zadnjem letu pa predstavlja muzej, ki so ga uredili v prvi etaži doma, v katerega so pripeljali gasilski voz iz Udja. Poleg so postavili še dve stari črpalki.

Predsednik Rafael Kadunc je to priložnost izkoristil tudi da se zahvali Gasilski zvezi Grosuplje in Občini Grosuplje. Posebna zahvala gre tudi predhodnima predsednikoma Dragu Miheliču in Niku Mihičincu, ki sta veliko pripomogla k napredku društva, in vsem, ki so kakorkoli moralno, strokovno, finančno podprli njihove plane ter jim s tem izkazali zaupanje. »Ki ga bomo varovali z vsemi močmi,« je še dejal.

Zbrane na slovesnem dogodku je nagovoril tudi podžupan Janez Pintar. Za to priložnost je za vse nas, posebej pa gasilke in gasilce Št. Jurija zbral nekaj lepih misli. Med drugim si je sposodil Toneta Kuntnerja in uvod njegovi pesmi, Slovenec biti. »Slovenec biti, slovensko ljubiti je pravzaprav nerazložljiva stvar, ker je to stvar srca in biti. Slovenec biti pomeni slovensko misliti, slovensko peti in govoriti, slovensko ljubiti,« je dejal. Ob tem se je vprašal, kaj pa pomeni biti gasilec. »Tudi gasilec biti je komu težko razložljiva stvar, ker je tudi to stvar srca in biti,« je na to podal.

Gasilkam in gasilcem PGD Št. Jurij je ob visokem jubileju v svojem imenu, kot tudi v imenu Občine Grosuplje in župana dr. Petra Verliča, iskreno čestital. Ob tej priložnosti pa se je še posebej lepo zahvalil tudi vsem gasilkam in gasilcem, ki so nedavno prisluhnili svojim tovarišem na Krasu in jim priskočili na pomoč.

Iskrene čestitke ob prazniku, 120-letnici zvestobe gasilstvu, pohvale, zahvale in dobre želje so društvu, gasilkam in gasilcem izrekli tudi predsednik Regije Ljubljana 2 Uroš Gačnik, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec in predsednica Krajevne skupnosti Št. Jurij Marinka Rebolj.

Nagovorom gostov je sledil težko pričakovani trenutek, slavnostni prevzem vozila GCGP-1. Predsednik društva Rafael Kadunc je ključe vozila izročil poveljniku društva Gašperju Remicu, ta pa jih je predal skrbniku vozila Gregorju Dolšaku. Župnik Boštjan Modic je nato vozilo tudi blagoslovil.

Gasilsko vozilo je sicer letnik 2006, s podvozjem Mercedes Benz Atego 1328 4X4 in z nadgradnjo Rosenbauer AT2. S kratkim opisom lahko še povemo, da ima vozilo posadko 1+5, rezervoar za 2.200 l vode in rezervoar za 200 l penila ter vgradno črpalko Rosenbauer NH 25.

Ob koncu slovesnosti, ki so jo popestrili Godba Dobrepolje, na harmonikah Aljaž Zelnikar in Rok Kadunc ter z deklamacijo Manja Žmuc in Gaja Brvar, je sledila še podelitev priznanj. Za tem pa zares veselo druženje, gasilska veselica z ansamblom Stil.