IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice

3. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov Dežela kozolcev

Piše: Primož Primec

Čas objave:
02.04.2024 08:27

Na velikonočni ponedeljek se Kristjani spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs. V spomin na ta dogodek obiščejo ta dan svoje bližnje in se z njimi veselimo novice o Kristusovem vstajenju. Velikonočni ponedeljek je v Sloveniji tudi dela prost dan.

Po številnih slovenskih krajih pa obstaja šega, da se na ta dan pripravijo posebne igre s pirhi, ki so prišle na vrsto na velikonočno nedeljo in ponedeljek. Tako zanimive so in značilne za naše podeželje, da so bile leta 2012 vpisane v register nesnovne kulturne dediščine. Med njimi so najbolj znane trkanje, trkljanje in ciljanje oz. sekanje pirhov. Poznano je bilo tudi sekanje v pomarančo.

Nekoč so jih otroci, mladeniči in odrasli igrali v nedeljo zjutraj po maši ali pa na velikonočni ponedeljek v vasi in pred cerkvijo. Za igre so največkrat uporabljali pirhe, včasih pa tudi samo trdo kuhana jajca. Igre s pirhi so nekoč poznali po vsej Evropi, igrali so jih na domačih dvoriščih, cestah travnikih, po vrtovih, pred gostilnami in cerkvami.

Med najstarejše organizirano tekmovanje pri nas štejemo sekanje pirhov v Sevnici in Stopičah, zelo staro pa je tudi ciljanje pirhov na Mirnu na Krasu, kjer nihče več ne ve, od kdaj. Najbolj znane igre je na svojih ponarodelih razglednicah pred 100. leti upodobil Maksim Gaspari.

Na velikonočni ponedeljek, 1. aprila 2024 je v muzeju Dežela kozolcev potekalo 3. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov za županov pokal. Pomerilo se je 11 ekip. Zmagala je Družina Urana pred Pohodnicami in Rekreacijskim društvom Šentrupert. Župan Tomaž Ramovš je najboljšim trem izročil praktične nagrade, ki so jih prispevali Povše Metal d.o.o., Plasta d.o.o., Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Santrope Damjana Kužnik s.p., Dežela kozolcev in Občina Šentrupert. Najboljši ekipi pa je podelil še prehodni pokal.

Leta 2025 bo sekanje pirhov na velikonočni ponedeljek, 21. aprila 2025.