901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

3. razvojna os: graditi naj bi začeli 2019

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.06.2016 16:09

Prvi del tretje razvojne osi naj bi začeli graditi leta 2019, je danes napovedal minister Gašperšič.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki se je danes sešel z novomeškimi gospodarstveniki in nato še z županom Gregorjem Macedonijem, je napovedal, da začetek gradnje novomeškega 5,3-kilometrskega odseka tretje razvojne osi pričakuje leta 2019, njeno končanje pa leta 2021. S prvimi nakupi zemljišč namerava Dars začeti letos, je dodal.

Gašperšič je dejal, da so z Darsom že bolj natančno dorekli aktivnosti in časovni načrt za gradnjo prvega odseka ceste tretje razvojne osi od dolenjske avtoceste do priključka pri novomeškem Revozu.

Letos bodo začeli pripravljati projektno dokumentacijo za omenjeni projekt, ki sodi med vladne prednostne naloge. Pripravljati bodo začeli potrebne razpise in razpise za arhitekturna natečaja za dva mosta na obrobju Novega mesta. Zagotoviti si bodo morali še okoljevarstveno soglasje, nato pa bodo začeli s projektiranjem.

Vmes bodo na podlagi državnega prostorskega načrta - verjetno že letos - začeli s pridobivanjem zemljišč, zaključni rok za uresničitev projekta pa je pridobitev gradbenih dovoljenj do konca leta 2018, kar je tudi pogoj za zagotovitev evropskih sredstev, ki so predvidena za prvi oz. novomeški odsek omenjene ceste.

Začetek gradnje predvidevajo leta 2019, predvideni čas gradnje novomeške navezave pa je tri leta, tako da naj bi bila zgrajena leta 2021. Sicer pa bodo v nadaljevanju preostali del dolenjsko-belokranjske trase ceste tretje razvojne osi obravnavali kot enovit projekt, vključno do priključka Maline in s predorom skozi Gorjance, je pristavil.

Glede pritožbe Društva Novo mesto in civilne pobude novomeške krajevne skupnosti Ločna-Mačkovec, ki sta na Evropsko komisijo leta 2013 naslovili pritožbo glede uredbe o državnem prostorskem načrtu za potek tretje razvojne osi med Novim mestom in predorom Gorjanci, je dejal, da računa, da so bili vsi postopki pri pripravi prostorskega načrta izvedeni, kot predvideva zakonodaja, in zato upa, da je omenjena pritožbe neutemeljena.

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo naj bi za gradnjo 5,3 kilometrskega odseka od priključka Novo mesto vzhod do priključka pri Revozu odšteli 89 milijonov evrov, Dars pa naj bi potrebni denar za lastno udeležbo zagotovil s posojili, je še povedal Gašperšič.

S predstavljenimi časovnimi okviri ni najbolj zadovoljen novomeški župan Gregor Macedoni, a pravi, da so zdaj realni in pričakuje urejanje po časovnici.