pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

30 let robotike na Dolenjskem

Piše: R.K.

Čas objave:
20.04.2022 11:25

V začetku aprila je minilo 30 let od začetka obratovanja prve robotske celice na Dolenjskem. Dane ob 18. uri bodo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto počastili ta dogodek.

3. aprila je minilo natančno 30 let od začetka obratovanja prve robotske celice na Dolenjskem. V podjetju TPV je robot varil ogrodja sedeža RENAULT 5. Danes je v Revoz d.d. je nameščenih več kot 750 robotov in je tovarna z največ roboti v Sloveniji. V teh letih se je robotika iz industrijske proizvodnje razširila tudi na druga področja, med drugim tudi na področje logistike, kmetijstva, medicine in gostinstva.

Pionir robotike Zlatko Katalenić bo na današnjem dogodku v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto ob 18. uri uvodoma predstavil zgodovinski razvoj robotike na Dolenjskem in poročilo Mednarodne federacije za robotiko (IFR) za leto 2021. Sledil bo pogovor na temo Robotika danes, na katerem bodo sodelovali mag. Tomaž Blatnik, vodja Tehničnega departmaja v Revoz, d. d., dr. Barbara Juršič, direktorica Tehničnega muzeja Slovenije, prof. dr. Janez Povh, RC Novo mesto, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo, izr. prof. dr. Lea Marija Colarič-Jakše, dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, Janez Zupančič, direktor Utris, d. o. o., Ivica Lozar, direktorica Doma starejših občanov Metlika. Pogovor bo povezoval Boštjan Pucelj.

Na spremljevalni razstavi si bo mogoče ogledati knjige na temo robotike. Razstavljeni bodo tudi sodobni avtonomni dostavni roboti – PUDU robotics. Digitalizacija dokumentacije: Mikrografija, d. o. o