gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

30 let za 30 vrhov

Piše: STA

Čas objave:
30.05.2021 06:47

Vlada je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in gorniškim klubom Skala ob 30. obletnici samostojnosti pripravila knjižico z naborom 30 vrhov. "V preteklosti so bile tudi slovenske gore in hribi tisti poligon, kjer smo si Slovenci z vztrajnostjo izbojevali svojo neodvisnost in samostojnost," so zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

"Slovenci smo alpski narod. Pohodništvo, planinarjenje in gorništvo so pri nas najbolj priljubljeni načini preživljanja prostega časa. Hribe in gore imamo preprosto radi, so naš dedni zapis, naša dediščina, sedanjost in prihodnost," so ob predstavitvi projekta 30 vrhov za 30 let zapisali na vladnem uradu.

Mirna gora
Mirna gora
mirnagora.si

Simbolika je po njihovih navedbah še toliko večja, saj bo država ob 30. obletnici tudi na vrhu EU. Že drugič po osamosvojitvi bomo namreč predsedovali Svetu EU, so poudarili.

kum1.jpg
Kum
Občina Trbovlje

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim gorniškim klubom Skala - zvezo gorniških klubov so ob 30. obletnici samostojne Slovenije pripravili knjižico z naborom 30 vrhov. "Izbor vrhov je sestavljen tako, da ponuja vsakomur nekaj in zajema vrhove po vsej Sloveniji. Večino vrhov lahko obiščemo v vseh letnih časih. Poti niso zahtevne, le več ali manj vzdržljivosti potrebujemo za posamezen vrh," so pojasnili in dodali, da so kot dodatno izbiro dodali tudi Triglav, simbol slovenstva, na katerega pa je vzpon bolj zahteven.

Trdinov vrh 28.06.2011

Na vladnem uradu vse ljubitelje gora vabijo, da obiščejo izbrane vrhove in v knjižici zberejo žige. Za osvojenih 10, 20 ali vseh 30 vrhov bodo prejeli praktično nagrado. "Vrhove, ki so navedeni v knjižici, smo opremili s posebnim žigom. V knjižico lahko vtisnete tega ali pa matični žig posameznega vrha. Oboje bomo priznali in vam izročili nagrado," so zapisali.

Mrzlica koča.jpg

Prav tako planince vabijo, da na vrhu posnamejo fotografijo ali kratek videoposnetek, ki bi ga nato uporabili za objavo na družbenih omrežjih in na spletni strani 30 let samostojnosti Slovenije. Ob tem jih prosijo za pisno dovoljenje z obrazcem, ki ga je vladni urad za komuniciranje objavil na svojih spletnih straneh.

Med izbranimi vrhovi so tudi "naši" in sicer Lisca, Kum, Mirna gora, Mrzlica in Trdinov vrh.