zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Krško

4. slovenski sadjarski kongres z mednarodno udeležbo

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.01.2017 08:20

V Kulturnem domu Krško bo danes in jutri potekal 4. slovenski sadjarski kongres z mednarodno udeležbo.

Na kongresu se bodo seznanili z novostmi s področja pridelave in predelave sadja (domače in tuje izkušnje), posvetili se bodo različnim načinom pridelave (ekološka, integrirana…), hkrati pa želijo začrtati bodočo organiziranost slovenskih sadjarjev in spregovoriti o ukrepih s strani EU in države. Velik poudarek bo na ustrezni kakovosti pridelkov ter varstvu sadnih rastlin.

Na kongresu bo predstavljenih 44 referatov in 13 posterjev, ki bodo pokrivali različne sadne vrste in tehnološke pristope.

Po besedah predsednice kongresnega organizacijskega odbora Metke Hudina so navedeno temo izbrali, ker so v sadjarstvu potrebne spremembe in ker se v zadnjih letih v tej panogi srečujejo s padcem prihodkov pri jablanah, ki so v državi še vedno vodilna sadna vrsta. Pridelovalce sadja pa so hkrati prizadele naravne ujme in predvsem lanska pozeba.


Dodala je, da panogo dodatno slabi razdrobljenost pridelovalcev in velikokrat nezadosten pretok znanja med njimi in ustanovami.

Slovenski sadjarji se bodo na kongresu seznanili z novostmi s področja pridelave in predelave sadja ter z različnimi načini pridelave, prireditelji pa želijo hkrati začrtati njihovo novo organiziranost in spregovoriti o evropskih in državnih ukrepih. Posebej bodo poudarili tudi ustrezno kakovost pridelkov ter varstvo sadnih rastlin.