IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

40 let društva Sonček Dolenjske in Bele krajine

Piše: R.K.

Čas objave:
11.04.2024 07:58

V Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice so s kulturno zabavnim programom obeležili 40. obletnico delovanja društva Sonček Dolenjske in Bele krajine.

Na prireditvi so s svojo pristnostjo jubilej počastili predsednik Društva Sonček Dolenjske in Bele krajineSlavko Črnič, predsednik Zveze Sonček Emir Okanović, direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik, podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar, župan Občine Dolenjske Toplice Franc Vovk, župan Občine Škocjan  Jože Kapler, županja Občine Semič Polona Kambič, višja svetovalka za zdravstvo, socialno varstvo in varstvo starejših v Mestni občini Novo mesto Lea Anžlovar, člani, strokovni delavci, prijatelji in podporniki društva.

Ob tej priložnosti je podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar predsedniku društva podelil priznanje Mestne občine Novo mesto ob 40. obletnici delovanja. Priznanje potrjuje uspešnost dosedanjega delovanja društva, številnih dejavnosti za osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, ki jih organiziramo v društvu, ter daje spodbudo za nadaljevanje poslanstva v dobro oseb z invalidnostjo na Dolenjskem in v Beli krajini.

Obiskovalci prireditve so lahko začutili utrip in pozitivno energijo v društvu, saj so spoznali dejavnosti društva skozi dramsko igro, sliko, video in besedo. Naša velika posebnost je namreč Dramska skupina Sonček, ki združuje člane društva in uporabnike dnevnega centra, in je nastopila tudi na prireditvi. Pripravili so dve kratki igri ter s svojo iskrivostjo in toplino očarali gledalce. Njihove sposobnosti smo si ogledali tudi na platnu, saj smo zavrteli izseka iz igre, s katerima so ali še vedno aktivno nastopajo po celi Sloveniji – Izlet na modri planet in Veveriček posebne sorte. Dejavnosti društva pa so prisotni spoznali tudi skozi fotografije.

Zgodba slavljenca, Društva Sonček Dolenjske in Bele krajine, se je pravzaprav začela pisati pred več kot 40 leti, natančneje 17. decembra 1983, ko so starši otrok s cerebralno paralizo in strokovni sodelavci ustanovili Dolenjsko društvo za cerebralno paralizo. Z ustanovitvijo se je društvo vključilo v Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije, ki je lansko leto obeležila 40 let delovanja. Izvolili so tudi prvi izvršni odbor z Olgo Novak kot prvo predsednico društva. Pozneje so društvu predsedovali še Željka Stojšin, Iztok Suhadolnik, Samo Slak, Violeta Suhadolnik, Sašo Luzar in trenutni predsednik Slavko Črnič.

Skozi vseh 40 let delovanja je društvo imelo en sam osnovni cilj, ki ostaja nespremenjen vse do danes - to je izboljšanje kvalitete življenja oseb s cerebralno paralizo in drugimi vrstami invalidnosti. V statutu opredeljeni cilji in naloge, kot so prizadevanja za zdravstveno in drugo oskrbo otrok s cerebralno paralizo, pomoč družini, seznanjanje javnosti s problematiko cerebralne paralize ter organiziranje konkretnih dejavnosti in pomoči članom, so vsakodnevna stalnica v programih in delovanju društva.

Društvo je v zadnjem desetletju doseglo več mejnikov, med najpomembnejšimi je zagotovo pridobitev lastnih prostorov za Center Sonček Novo mesto v trgovsko poslovnem centru Hedera v Novem mestu. Gre za sodobne, prostorne in svetle prostore, ki nudijo vse potrebno za organizacijo aktivnosti za člane društva. V prostorih sobivata Društvo Sonček Dolenjske in Bele krajine in novomeška enota Varstveno delovnega centra Zveze Sonček.

Drugi pomemben mejnik je bilo sodelovanje z Zvezo Sonček in Občino Škocjan za evropska sredstva s ciljem, da se pridobi stanovanjska hiša, kjer bo do 6 uporabnikov imelo možnost živeti neodvisno življenje v skupnosti. Leta 2022, ko je bila zgrajena popolnoma nova hiša, jo je Občina Škocjan dala v brezplačno uporabo društvu in Zvezi. Junija 2023, ko je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve odobrilo vselitev, pa je hiša tudi zaživela. Šest uporabnikov, ki so dobili nov dom, za vse skrbijo sami, zaposlene pa jih usmerjajo in podpirajo pri stvareh, ki jih sami ne zmorejo. Nikakor pa stvari ne delajo namesto njih. Stanovanjska skupina je zelo dober primer deinstucionalizacije in je eden izmed svetlih primerov te prakse v Sloveniji.

Društvo od leta 2016 izvaja tudi osebno asistenco. Najprej v okviru programa, saj so se javili na razpis Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Od leta 2021 pa je društvo z odločbo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve izvajalec osebne asistence po Zakonu o osebni asistenci.

Za kulturni program so poskrbeli še Tamburaška skupina Klasje, Godalni trio Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto (pod mentorstvom Petre Božič), Anja Pevec in člani društva: Anže Vrbinc, Agnes Globevnik in Urban Košir. Program je povezoval Lojze Bojanc.